16:19
19.01.2021

Сьогодні – день хрещення Ісуса Христа…

Якщо не знаєш як правильно привітатися в різдвяному часі – скажи просто “Дай Боже щастя”, і тобі у відповідь пролунає “Дякую, дай Боже і тобі”. І то завжди найпростіше.

Щодо привітання на Різдво – певно вже всі собі прочитали в інтернеті чому мало б бути саме “Христос Рождається”. Все дуже просто: “Народився” – це дієслово доконаного часу, тобто ствердження, що Христос таки народився десь давно у Вифлеємі. А от “Рождається” має більш глибоке значення, і ми таким чином вказуємо, що народження Христове – це не просто одноразова подія, а те, що кожного дня, кожного року відбувається в наших серцях – народження Господнє. І тут багато людей ще не розуміють чи є таке привітання “Христос Хрещається”?

Спробую пояснити на прикладі. У мене є чудовий похресник. Яромир Антоній. Єдиний і неповторний. День народження в нього наприкінці серпня, і то справді велике свято для всіх нас. Але для мене, як для хресного, ще більш важливим є 12 вересня – день хрещення. Як прийнято говорити на хрестинах:”Маємо нового християнина”. В день хрестин всі з’їжджаються, хрестять дитину, потім банкет-фуршет. А от в наступні роки про цей день пам’ятають тільки найближчі і найрідніші. Сьогодні день хрещення Ісуса Христа. Думаю нікому не буде проблемно згадати про це отаким простим способом. Він ж для нас рідний, близький, свій? Ну і пам’ятаймо, що Різдвяний час, так як і Великодній, триває 40 днів.

Я не богослов, і не беруся вникати чому так. Для мене завжди було одне маленьке виправдання отого часу – 40 днів до того постили, тепер маємо 40 днів щоб наздогнати. Закон збереження маси такий собі. Словом сьогодні хто як хоче, а я Вам таки скажу – Христос Хрещається!

Ігор Дякович

Коментарі