10:42
17.01.2023

Символ Різдва: якими є цьогорічні шопки у храмах Львова (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Біблійна сцена народження Ісуса, виконана переважно з соломи та фігур Ісуса Христа, Божої Матері та святого Йосипа, давно стала невід’ємним символом Різдва. Журналісти Львівських новин зібрали світлини цьогорічних шопок у храмах Львова.

Традиція встановлювати шопку прийшла до нас з Західної Європи та по-особливому вкорінилась у галичан. Кожен регіон вносить до неї щось своє, що їх відрізняє та додає своєрідного колориту.

Ні для кого не секрет, що для того, щоб відчути справжній дух Різдва, потрібно приїхати до Львова. Тут, у культурній столиці України, де традиції береглися століттями та передавались з покоління в покоління попри всі заборони, кожна шопка має свою унікальність. У  кожній церкві вона різна, але об’єднує їх всіх те, що люди різного віку, з різних куточків України та світу приходять поклонитися новонародженому дитяткові Ісуса.

Шопки можуть бути різного розміру, мати вигляд хатини із солом’яним дахом, скрині чи сцени. Густо вкриті сіном, на якому розміщені фігури: Ісус, Марія, Йосип, а також царі, ангели, пастушки та худоба. Збоку часто стоять прикрашені ялинки, які створюють додаткову святкову атмосферу.

Пропонуємо вам переглянути фотопідбірку різвяних шопок Львова.

Латинський катедральний собор

Гарнізонний храм Святих апостолів Петра і Павла

Бернардинський монастир (греко-католицька церква Святого Андрія Первозванного)

Храм Святого Архистратига Михаїла

Домініканський собор (греко-католицька церква Святої Євхаристії)

Церква Марії Сніжної

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Традиція встановлення шопки варта уваги як туристів, так і мешканців міста. Додайте їх окремим пунтком до свого маршруту Львовом або відчуйте цю магію через світлини.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі