15:16
17.01.2021

Львів’янина, який заблукав у горах Закарпаття, знайшли в Румунії

Порятунок туриста тривав понад 20 годин. 

25-річного львів’янина, який загубився під час сходження на гору Піп Іван Мармароський, розшукали. Два дні закарпатські рятувальники прочісували гірську місцевість в хуртовину і 15-градусний мороз. Виявили заблукалого туриста волонтери з добровільного рятувально-пошукового поста у Мармаросах за півкілометра від кордону на румунській стороні. У нього обмороження кінцівок.

Про це пише “Zaxid.net”.

 Олексій Тригуб’як, один із волонтерів рятувально-пошукового поста Marmaros Rescue Hut, був зв’язковим під час операції порятунку заблукалого туриста. Він розповів про перебіг подій.

25-річний львів’янин Стефан сам пішов в похід на гору Піп Іван Мармароський (1936 м). 14 січня синоптики і ДСНС попередили про снігопади, хуртовини і небезпеку сходження лавин. У цей день сильний снігопад дав приріст снігу понад 50 см. Турист втратив орієнтир та загубився. Львів’янин сам зателефонував рятувальникам. Також до волонтерів ввечері подзвонив його друг, скинув приблизні координати заблукалого і попросив допомоги ще у пошукової групи.

“Він розповів, що його засипає снігом, болить нога, два рази він відкопував свій намет від снігу, бо такі сильні снігопади ламають намет. О 10 вечора два наші волонтери на скітурі (гірські лижі, на яких можна ходити) вирушили на пошуки”, – розповів Олексій Тригуб’як.

 Загубленого під час хуртовини Стефана віднайшли за 2-3 години десь за півкілометра від кордону на румунській стороні.

“Знайшли туриста за світлом його ліхтарика вже без намета, він важко пересувався. Наші хлопці перетрусили його рюкзак, викинули все зайве, щоб полегшити його і почали повертатись. Близько 7 ранку вони були на хребті гори Піп Іван. За допомогою 40-метрової мотузки і альпіністського спорядження спустили виснаженого туриста з гори вниз. Його транспортували на пластиковій ак’ї – евакуаційній ноші, що ковзає по снігу. О 6 годині вечора 15 січня його доставили до гірського притулку”, – повідомив Олексій Тригуб’як.

У Стефана є ознаки обмороження на пальцях ніг і рук. Його зігріли, стан чоловіка не критичний, він досі перебуває у притулку. До лікарні його мали транспортувати рятувальники, але погодні умови (майже метр снігу) ускладнили цей процес. Згодом у ДСНС Закарпаття повідомили, що врятованого туриста доставили до рахівської лікарні на всюдиході “Богун” близько 4 години пообіді 16 січня. Він проходить медичне обстеження.

Порятунок туриста тривав понад 20 годин. 

 

Коментарі