18:58
24.02.2021

«Львівгаз збуту» заборонили виставляти рахунки за газ для населення: судова ухвала

«Львівгаз збуту» заборонили виставляти рахунки населенню за спожитий газ, але компанія продовжує це робити.

Найбільшому постачальнику газу Львівської області, компанії «Львівгаз збут» заборонили виставляти рахунки населенню за спожитий газ. Таке рішення ухвалив Окружний адміністративний суд Києва за позовом державної компанії «Нафтогаз України» до НКРЕКП, «Львівгаз збуту» та низки інших газопостачальних компаній з групи «Регіональна газова компанія» Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє Zaxid.net, передають Львівські новини.

Як йдеться в ухвалі про забезпечення адміністративного позову, львівському газопостачальнику заборонено нараховувати плату за газ побутовим споживачам за період від початку 2018 року до січня 2021 року включно.

У заяві «Нафтогазу» вказано, що протягом останніх трьох років газопостачальні компанії, зокрема «Львівгаз збут», сукупно заборгували йому 23,3 млрд грн за газ, який отримали за регульованою ціною через механізм ПСО (покладення спеціальних обов’язків) для потреб населення.

У підсумку суд частково задовольнив вимоги державної компанії, заборонивши «виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року» 16 газзбутам, зокрема «Львівгаз збуту».23 лютого компанія поширила заяву, в якій вказала, що вважає ухвалу суду необґрунтованою та оскаржуватиме її:

«Обмежуючи постачальників у праві виставляти платіжні документи за спожитий газ, суд впливає на стабільність постачання газу побутовим споживачам. Позбавлення постачальників такого права суперечить Закону України «Про ринок природного газу», Правилам постачання природного газу, Типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам і Ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з постачання природного газу», – йдеться в повідомленні «Львівгаз збуту». Компанія також закликала споживачів сплатити вже нараховані суми за спожитий газ.

Ухвала наразі не набула чинності, оскільки відповідачі ще мають час на апеляційне оскарження.

Також цікаво: Розслідування Львівських новин про заміські багатства митника.

Коментарі