19:42
21.03.2021

На Львівщині відреставрують 30 пам’яток культури (ФОТО)

На Львівщині відновлять 30 об’єктів культурної спадщини. На програму охорони та збереження пам’яток із обласного бюджету виділили 22 мільйони гривень. З них майже 11 мільйонів підуть на реставрацію храмів.

Про це повідомляє Суспільне, пишуть “Львівські новини”.

Церква Пресвятої Трійці у Волі-Гомулецькій є пам’яткою національного значення. Їй 265 років. Дослідниця Галина Крук каже, що цей храм — унікальний, дводільного типу. Таких на Львівщині збереглось всього 3.

“Нава і вівтар вони є безпосередньо зрубані, один з одним врубками, а бабинець прибудований через стовпи. Ця церква унікальна, таких мало. Окрім того, вона має стінопис. Він вимагає фахового дослідження і ґрунтовної реставрації”, — каже Галина Крук.

Богослужіння в церкві відбуваються і досі. Храм – один із 16, на який із обласного бюджету виділили гроші для реставрації.

“Були виділені перші 200 тисяч гривень, це є невеличкі гроші, тому що загальний бюджет реставрації церкви біля 6 млн грн”, — каже депутат Львівської обласної ради Володимир Доманський.

Храм у Волі-Гомулецькій разом з іншим 61 архітектурним об’єктом доєднають до Львівської територіальної громади. Міська комісія вже оглянула споруди, які потребуватимуть реставрації.

“Це не тільки пам’ятки архітектури, а й пам’ятки археології, є цікаві досить об’єкти, зокрема дерев’яні церкви. У Львові є тільки одна дерев’яна церква, яку визнали пам’яткою архітектури — це церква на Сихові. Тепер додадуться ще декілька нових”, — каже начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, до Львівської громади також увійде історичний, але занедбаний палац у Гряді. Його за радянських часів поділили на кілька квартир.

Читачам також цікаво:

Коментарі