16:14
26.01.2021

Собаки у Львові допомагають реабілітації ветеранів (ФОТО)

“Собаки нас багато разів рятували. Вони відчувати навіть приліт міни. І починали скавуліти”

У центрі допомоги ветеранам АТО «Фенікс» у Львові провели експеримент – сеанс каністерапії для ветеранів, до якого залучили підопічних собак Наталії Лелик, засновниці кінологічної школи «Dog Friend».

Про це пише dyvys.info, повідомляють Львівські новини.

Ветерани, їх сім’ї, а також працівники центру зручно вмостилися у головній залі в очікуванні виступу песиків. Коли дійство починається, то можна було спостерігати невимушену атмосферу. Навчені собаки виконували всі команди своїх господарів. Особливо старанні отримували у нагороду смаколик. Тварини, незважаючи на шоу, все ж намагалися підібратися ближче до публіки.  Після закінчення виступу собачки залюбки ішли на контакт. Діти трохи боялися незнайомих пухнастиків. Дорослі ж навпаки – намагалися якомога більше часу погратися з ними.

фото: dyvys.info

 

Наталія розповідає, що собаки є своєрідними терапевтами людської душі. Ці тварини здатні змінювати поганий емоційний стан, покращувати настрій та заспокоювати. Жінка помітила, що коли собачки зайшли в зал до ветеранів, то глядачі одразу почали посміхатися.

  «Перша зустріч людини з собакою – це посмішка. А коли собака підходила та її можна було погладити, то ця посмішка ставала ще ширшою. Люди змінювалися», – розповіла пані Наталія.

Коли гладиш собаку, то забуваєш про всі негаразди та проблеми. Вони просто відключаються. На той момент людина тільки гладить собаку.

фото: dyvys.info

 

Ветеран Андрій розповідає, що на Сході у них були тварини – і собаки, і коти також. 

«Собаки нас багато разів рятували. Вони відчувати навіть приліт міни. І починали скавуліти. Я сам привіз собаку додому. Але, на жаль, вона втекла з подвір’я і її збила машина. Що вона там витримала, то тут не змогла. Після того ми з дружиною взяли собі з притулку дворнягу», – згадує ветеран. 

І додає, що під час вистави дуже хотів погладити стафордширського тер’єра.

«Але вона не підійшла до мене, всі підходили, а вона ні», – каже захисник.

Атовець розповідає, що хоч і прийшов у «Фенікс» нещодавно, буквально три тижні тому, але вже відчув його позитивну атмосферу. Сюди його привів побратим.

фото: dyvys.info

Коментарі