13:17
15.11.2022

Агенти у рясах: московський протоієрей у Раві-Руській

Від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на українську землю, священники, які виступають за так звану “молитовну” єдність з РПЦ – продовжують підтримувати країну-терориста та виправдовувати воєнні злочини. Один з таких духовних рупорів проросійських норативів зачаївся на Львівщині. Отець Ігор Янчук, настоятель храму “Святої Трійці” у місті Рава-Руська.

Батюшка Ігор Янчук – представник ортодоксального проросійського напрямку УПЦ, не визнає Рішення Собору від 27 травня 2022 року про вихід з-під юрисдикції московського патріархату.

Оскільки проросійські ЗМІ та політичні сили потрапили під заборону і практично припинили своє існування, то чи не єдиним представником п’ятої колони залишається російська церковна організація.

Зокрема, протоієрей Ігор Янчук відкрито заперечує існування Православної церкви України, називає її “сектою” та політичною структурою, яка нібито пропагує ЛГБТ та інші цінності, котрі не притаманні християнам.

Як нам розповіла одна з мешканок Рави-Руської, яка була присутня на богослужінні у вищевказаному храмі, – свої переконання отець Ігор Янчук нав’язує вірянам під час проповідей, акцентуючи увагу на необхідності збереження канонічного підпорядкування УПЦ (МП) структурі РПЦ. Він закликає об’єднатись українцям з “братськими народами”, тобто росіянами та білорусами.

До слова, аби збільшити кількість парафіян, старші сини отця, Ігор та Василь, об’їжджають населені пункти, які входять до ОТГ, та проводять агітації серед місцевих мешканців для збереження токсичної «молитовної» єдності з РПЦ. Увагу акцентують, як правило, на вимушено переміщених особах, котрим близька ідеологія російського патріархату.

“На початку 90-х, маючи авторитетні місці, о. Ігор збирався збудувати цілий собор (УПЦ МП – ред) тут, у місті Рава-Руська. Це би збільшило вплив російської православної церкви, бо у нас місто прикордонне, під боком одразу Польща, тому логічно, що переважна більшість тут греко- та римо-католики. Але так сталось, що замість собору тут тільки капличка. Чи мало грошей жертвували? Не знаю, скорше справа в тому, що отець тими грошима розприділявся”,  – додає співрозмовниця.

Однак думка про “собор” не покидала священника, або ж іронія його покровителів, серед яких – родина братів Козаків, Сергій Медведчук, екс-голови ОДА Микола Кміть та Василь Горбаль, зіграли свою вирішальну роль.

В 2010 році отець Ігор Янчук все ж таки наважився розпочати будівництво храму на вулиці Липники.

Висока будівля з червоної цегли та з золотим куполом – одразу навпроти помешкання батюшки.

Як виявилось, 15 сотиків землі, на яких розміщена капличка- не досить для нового будівництва, тому син Божий Ігор вирішив скористатись  “православними” покровителями з колишньої Партії Регіонів та самовільно збільшити прицерковну земельну ділянку вдвічі.

До слова, гроші на будівництво храму батюшка просив перераховувати на свою власну банківську картку.

Варто також зазначити, що наприкінці липня цього року в ЗМІ з’явилась інформація про відкрите кримінальне провадження стосовно о. Ігоря Янчука за ч.3  ст. 197-1 КК України (“Самовільного будівництва на самовільно захопленій земельній ділянці”).

“У відповідь на звернення міської ради щодо незаконного будівництва церкви московського патріархату у Раві-Руській, маємо вже перші ухвали суду. В деталі поки що вдаватися не буду, оскільки інформація доступна у рамках кримінального провадження, але перспективи маємо дуже хороші. Нас чекає довгий шлях, та ми його пройдемо!” – зазначив Іван Івануса, голова Рава-Руської ОТГ.

Як виявилось, земля під будівництво храму була надана за вказівкою ексочільника Львівської ОДА Миколи Кмітя, а матеріали надходили з підприємств, що належать родині Козаків та Сергія Медведчука. Та довести розпочате до логічного завершення відчуження ділянки – проросійські церковник з політиком не встигли.

Разом з тим, “агент у рясі”, залучаючи мешканців м. Рава-Руська та меценатів для фінансування будівництва собору, проявив неабиякі підприємницькі здібності та зумів суттєво збільшити статки своєї родини.

Достовірно відомо, що отець  володіє  чотирма земельними ділянками  у Сокальському районі Львівської області (площею 0,88 га; 1,24 га; 0,32 га; 0,47 га), які передав в оренду ПП “Західний Буг” до 1 жовтня 2043 року.

Окрім того, його син Василь офіційно є власником земельної ділянки за адресою вул. Довбуша у Раві-Руській, яку 8 вересня 2017 року відповідно до державного акту отримав у власність. А 19 травня 2020 року зареєстрував право власності на будинок площею 162,2 кв.м. на тій же ділянці.

Також слід зазначити, що, використовуючи прихильність серед місцевих православних ділків та  контрабантистів, які залишились з часів “президента-втікача”, священник зумів працевлаштувати і свого молодшого сина Юрія. Той працює митним брокером на пункті пропуску Рава-Руська-Хребенне.

Потрібно не забувати і про підприємницькі здібності старших синів, Ігоря та Василя. Вони є власниками торгових точок в м. Рава-Руська.

Замість того, аби достойно послужити на захисті суверенітету та територіальної цілісності України та дати відсіч окупантам – вони ухиляються від сплати податків до місцевого бюджету.

Зокрема, Ігор та Василь неофіційно займаються підприємницькою діяльністю: орендують земельні паї  без належного юридичного оформлення та здають в оренду сільськогосподарську техніку.

На подвір’ї будинку сім’ї Янчуків ми зафіксували одразу три автівки, серед яких не дешевий позашляховик Форд Експлорер 2017 року.

Середня ринкова ціна авто перевищує позначку у 20 тисяч доларів США.

Це була друга публікація Львівських новин про «діяльність» московського патріархату на Львівщині.  Чекайте продовження вже за тиждень.

Нагадаємо, раніше Львівські новини заявили, що робитимуть регулярну рубрику про священників московського патріархату на Львівщині. У попередній публікації йшлося про отця Григорія Фарата, настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці у с. Віднів (Куликівська ОТГ).

Ознайомитись з текстом можна, перейшовши за цим посиланням.   https://novyny.net/novyny/zemelni-dilyanky-kvartyry-phlyubni-dity-agenty-u-ryasah-pokazuyut-svoyi-oblychchya-foto/

 

Коментарі