13:26
25.11.2022

Грошей на пальне для генератора немає: як працюватимуть Пункти незламності у Львові (ФОТО)

Через російські обстріли на Львівщині застосовували графіки аварійних, погодинних вимкнень електроенергії. Для людей, які залишились без світла, тепла і води у місті працюють пункти обігріву, а в області розгорнули 45 пунктів незламності.

До одного з таких пунктів у Львові, а саме у Культурно-мистецькому центрі “Супутник” на вулиці Повітряна, 20, мешканці приходять погрітися, зарядити телефони, студенти, аби навчитися дистанційно.

“Нікому з місцевих не доводиться наголошувати, що це місце є безпечним і в ньому можна перебувати. Наприклад, приходять продавці сусідніх магазинів з перехрестя вулиці Широкої. Вчора (ред. – 24 листопада) потреба була в багатьох: люди приходили цілеспрямовано з гаджетами, особливо молодь. Двоє студентів проходили онлайн-лекції”. – розповів Львівським новинам керівник КМЦ “Супутник” Олександр Агашков.

Пункт функціонує цілодобово від 24 лютого, з першого дня повномасштабного вторгнення.

“Ми працюємо в цілодобовому режимі, бо тут функціонувала і чергова частина, і піші патрулі. І ця модель зберігається досі, оскільки тут є прихищені люди”, – зазначив Олександр.

Також він додав, що торік у грудні у “Супутнику” завершили ремонт противарійних робіт.

“Це забезпечило нам можливість експлуатації приміщення всієї споруди, оскільки ми змогли ліквідувати аварійність для потреб територіальної оборони, а також  створили гуманітарний хаб для прихистку людей, який здійснюємо з лютого місяця в цілодобовому режимі.”

За словами Олександра Агашкова, допомогу людям надають завдяки волонтерським організаціям. Зокрема, це – Молодіжний центр “НОВІ орбіти” та мешканці Левандівки, які на початку війни сформували оборонні рухи, забезпечили евакуацію, харчування людей та об’єднались у Громадську оранізацію “Вулиця наша”.

“Нас цікавить обов’язкове забезпечення усіх потреб у зв’язку із роботою прихистку. До прикладу, нам потрібен був генератор. У серпні ми про ці потреби наголосили. У жовтні прийшло розпорядження придбати генератор за кошти, виділені з міського бюджету. У мережі “Епіцентр” мені залишили генератор”, – зазначив керівник “Супутнику”.

Але Агашков наголосив, що бюджет на закупівлю був омеженим:

“По процедурних питаннях, які існують у бюджетній сфері, – це окрема тема. Але я втомився за дев’ять років шукати способи, як реалізувати потреби підприємства, чи якогось об’єкту, чи культурного центру. Я думав, що з війною ми розуміємо чітко, що ми не бавимось якісь іграшки, і не виставу якусь даємо, а ми працюємо з людськими долями.”

Для того, аби підтримувати роботу котельні щодня потрібне пальне для заправки генератора:

“Я тільки що повернувся з заправки, ми маємо 10-літрову каністру. Три рази в день ми їздимо по пальне”.

Хто саме має забезпечувати пальним генератори у пунктах вирішили з’ясувати в ЛОВА.

“Це (ред. – вул. Повітряна, 20) львівські пункти. Ми обласна адміністрація, ми відповідаємо за область. За Львів вам потрібно дзвонити в міську раду”, – повідомили у пресцентрі Львівської ОВА.

Зателефонувавши в пресцентр ЛМР, журналістам Львівських новин сказали, що Пункти незламності – це державна ініціатива, тому варто звернутись в обласну адміністрацію.

За словами Олександра Агашкова,  визначити відповідальних осіб котрі мають забезпечити пункти усім необхідним, наразі неможливо:

“Сьогодні було троє представників, які мені невідомі, ми тільки познайомилися, вони з Львівської війської адміністрації. Тобто кількість комісій, які приходять і збирають фотографії об’єктів надзвичайно збільшилась, навіть порівняно з тим абсурдом, який тривав до того.”

Наразі “Супутник” намагається оформити договір з “ОККО” для забезпечення генератора пальним.

“У нас були кошти, передбачені на інші послуги, однак ми просили дозволу, щоб цю суму використати на придбання бензину. То три дні назад я взяв договір з “ОККО”. Тобто зараз буде 9990 гривень з міського бюджету скеровано на бензин”, – зазначив Олександр.

Як буде надалі та за чиї кошти потрібно буде заправляти генератор, аби підтримувати тепло та світло у Культурно-мистецькому центрі, досі залишається питанням без відповіді. А що, якщо заправки не працюватимуть?! Потрібно ж мати якийсь запас пального хоча б на добу-дві. І поки Львівська ОВА та Львівська міська рада “тикають пальцем” один на одного і розповідають, хто саме має забезпечувати пункти усім необхідним, то проблема сама собою не вирішиться.

“Війна ж триває, вона не тільки в когось там особисто ведеться… Це завдання всіх навколо… Тому, я сподіваюсь, що навіть навіть не просто сумління в когось має бути, а просто дійсно треба відповідати за ті всі обов’язки, які ми взяли на себе”, – підсумував Олександр Агашков.

 

 

Коментарі