17:40
05.07.2023

“7 громад області повністю очистилися від комуністичних памʼятників за пів року”, – Андрій Годик

Загалом понад 260 об’єктів тоталітарних режимів виявили на Львівщині за час роботи робочої групи з питань декомунізації

Як повідомив перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик, Яворівський та Золочівський райони встигли декомунізувати половину виявлених об’єктів на територіях громад, пишуть Львівські новини.

«У нашому суспільстві впродовж багатьох років точилися дискусії щодо доцільності знесення того чи іншого пам’ятника або назви вулиці. Попри те, що ці обʼєкти уособлюють не наших героїв, а несуть чужу символіку, дотичну до україноненависницьких режимів, розмови, без активних дій, тривали роками. І лиш окремі сміливці зважувалися на рішучі кроки. До дій підштовхнуло повномасштабне вторгнення росії, коли люди зрозуміли, що це той самий окупант, який понад 70 років навʼязував нам статус молодшого брата. Одним з елементів просування ідеології ворога є саме ці пам’ятники. Тому наша робоча група – це наша відповідь ворогу на ідеологічному фронті», – сказав у межах брифінгу Андрій Годик.

Він зазначив, що на початку року робоча група виявила близько 180 пам’ятників радянської доби. З часом у громадах довиявили ще понад 80 таких обʼєктів. Усі вони мають елементи та символізм злочинного режиму.

«Від початку року нам разом із громадами та робочими групами в районах вдалося демонтувати близько 100 памʼятників тоталітарного минулого. Органи місцевого самоврядування мають змогу самостійно вирішувати як надалі розпоряджатися з такими об’єктами. Яворівський район є лідером у питаннях демонтажу ідентифікованих пам’ятників – майже 60% з них вже немає. У Золочівському районі демонтували вже 50% об’єктів. Водночас 7 громад області повністю очистилися від згадок комуністичних обʼєктів. Тому працюємо далі. Наше бачення є чітким: до кінця року ми повинні очистити Львівщину повністю», – резюмував Андрій Годик.

Депутат Львівської обласної ради та член обласної робочої групи з питань декомунізації Захар Миляник зазначив, що зі створенням робочої групи процес декомунізації прискорився та вийшов на новий рівень, обласна робоча група провела виїзні засідання у всіх районах Львівщини, побувала у «проблемних громадах». Також він додав, що зусиллями групи вдалося зібрати необхідну інформацію про об’єкти та інвентаризувати їх.

Громадський активіст та член обласної робочої групи Олег Радик додав, що у певних громадах процес декомунізації буксує на місці.

«Сильної протидії робочій групі немає, але є байдужість місцевих мешканців до цієї теми та брехливість керівництва ОТГ, які розказують, що коштів на демонтаж нема, у той час, як подібні роботи є більш ніж посильними для бюджету будь-якої територіальної громади. Нам потрібно переконувати місцевих депутатів та лідерів думок певної місцевості, щоб цей процес не затягувався у часі. Невелику протидію роблять також місцеві священики та вчителі, які не орієнтуються в історії. Окремі особи навіть написали заяву в поліцію, щоб перешкодити нашій роботі. Ці випадки є поодинокими, тому я впевнений, що спільними зусиллями нам вдасться довести нашу роботу до логічного завершення», – зазначив Олег Радик.

Коментарі