10:28
10.01.2022

9-річній дівчинці прооперували мозок, а кістку з черепа зберігали в її животі (ФОТО)

Львівські медики провели надскладну операцію

У дівчинки все почалося зі звичайної застуди. Спершу батьки лікували її вдома, проте нежить не проходив і згодом перейшов у запалення слизової оболонки приносових пазух.

Про це повідомляє Дитяча лікарня Першого територіального медичного об’єднання Львова, пишуть “Львівські новини”.

Місяць лікування в амбулаторних умовах виявився намарним. Дівчинка потрапила у медзаклад у вкрай складному стані: у неї постійно трималася висока температура, боліла голова, переставала працювати рука та частково ніжка.

МРТ показав, що гній дістався мозку. Діагноз. який встановили лікарі, –  субдуральна емпієма над лівою півкулею головного мозку.

Фото: Дитяча лікарня Першого територіального медичного об’єднання Львова

“Спеціалісти ЛОР-відділення швидко забирають гнійний вміст із пазух, але позитивний ефект тримається недовго. У Ані починаються судоми. Вона потрапляє у реанімацію. Мультидисциплінарна команда спеціалістів у складі педіатрів, неврологів, реаніматологів, отоларингологів, хірургів та нейрохірургів одностайна: негайно потрібна надскладна операція. І це буде кілька етапів”, – йдеться у дописі.

Дівчинці видалили досить велику частину кістки черепа та забрали зайву рідину. Далі кістку потрібно повернути на місце, але це виявилось неможливим: нагноєння спричинило набряк мозку, потрібно було чекати. поки зійде.

Фото: Дитяча лікарня Першого територіального медичного об’єднання Львова

“На цей час, аби зберегти кістку у стерильних умовах, хірурги розміщують її у передній черевній стінці дівчинки, попередньо сформувавши там “кишеньку”.

Щойно набряк спадає – кістку реімплантують на місце, виконуючи пластику твердої мозкової оболонки.

Усі кілька етапів втручань минають успішно”, – зазначили у повідомленні.

Нині здорова дівчинка Аня повертається додому. Каже, страшенно скучила за своїми домашніми улюбленцями, особливо за котиком Димком . Вона провела у лікарні місяць і за цей час, зізналася, що стала дуже хороброю, бо навіть кров з пальчика здавати більше не боїться.

Фото: Дитяча лікарня Першого територіального медичного об’єднання Львова

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі