09:32
03.05.2022

9 травня Путін може офіційно оголосити війну Україні

Посадові особи на Заході зазначають, що він може скористатися символічним значенням Дня Перемоги

 9 травня Путін може вдатися до офіційного оголошення війни Україні, що дасть змогу повноцінно мобілізувати російські резервні сили під час спроби завоювати східну та південну Україну.

Про це повідомляє CNN з посиланням на чиновників країн Заходу, пишуть “Львівські новини”.

Західні чиновники  розглядають один сценарій, який полягає в тому, що Путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня. В РФ досі наполягають, що конфлікт є лише “спеціальною військовою операцією” з центральною метою “денацифікації”.

“Я думаю, що він спробує відмовитися від своєї “спеціальної операції”. Він готував грунт, щоб сказати: “Дивіться, зараз війна проти нацистів, а мені потрібно більше людей. Мені потрібно більше російського гарматного м’яса “, – сказав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес минулого тижня.

Офіційне оголошення війни 9 травня могло б підвищити популярність вторгнення серед громадян. Це також, згідно з російським законодавством, дозволить Путіну мобілізувати сили резерву та призвати військовозобов’язаних, які, за словами чиновників, вкрай потрібні Росії на тлі зростаючого дефіциту солдатів.

Інші варіанти на 9 травня включають анексію відколотих територій Луганської і Донецької областей на сході України, посилення атак на Одесу на півдні або оголошення повного контролю над південним портом Маріуполем.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив у понеділок, що США мають “високо достовірні” повідомлення розвідки про те, що Росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк “десь у середині травня”. Є також ознаки того, що Росія може планувати проголосити та анексувати “народну республіку” у південно-східному місті Херсон.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі