22:26
10.07.2024

Андрій Петришин: Садовий намагається викрутитися

Підвищення тарифу за проїзд у громадському транспорті Львова – незаконне

Голова суспільно корисного проєкту “Аудит Львова” Андрій Петришин розповів журналістам “Львівських новин” про незаконність рішення виконавчого комітету Львівської міської ради щодо підняття тарифу за проїзд у громадському транспорті.

Пане Андрію, зараз я маю інформацію про те, що з 1 червня 2024 року влада Львова мала підняти ціни за проїзд у транспорті до 25 гривень. Але, як повідомляє Еспресо-Захід, не ризикнула цього зробити. І таке рішення перенесла на 1 вересня 2024 року. Які Ваші думки з цього приводу?

Розумієте, весь парадокс полягає в тому, що виконком Львівської міської ради ухвалив рішення про підйом цін за проїзд з 1 червня 2024 року ще у 2021 році. Ви уявіть тільки собі, в 2021 році вони вже нібито знали, скільки в 2024 році будуть коштувати паливно-мастильні матеріали, запчастини і, яким буде пасажиропотік, оплата праці. І в 2021 році вже встановили фіксовану ціну на 2024 рік. Ну, не виконком, а суцільні Ванги. А очолює цей вангоком головна Ванга – голова Львова Андрій Садовий, адже на всіх документах стоять його підписи.

Пане Андрію, так чомусь таки виконком та голова міста Андрій Садовий не наважилися впровадити це рішення 1 червня 2024 року?

В рамках проекту Аудит Львова, який я започаткував і очолюю, ми з групою моїх однодумців, а це в основному фахові люди, які всесторонньо вивчили це питання. І в процесі моніторингу, який ми провели, було викрито кричущі порушення: факти підробки документів, службових зловживань, необґрунтованості ціноутворення, порушення законодавства України у сфері регуляторної політики. Це, з чим зіткнувся я та моя команда, нас неабияк вразило. А це, я підкреслюю, люди з величезним життєвим і практичним досвідом. Те, що ми побачили, по народному можна охарактеризувати так: у львівській владі порушення їде на порушенню, і ще порушеннями підганяє.

Так. Зрозуміло. Але якими були Ваші дії?

Опираючись на наше розслідування, я подав адміністративний позов до Львівського окружного адміністративного суду, позиваючись до виконкому та очільника міста Садового з вимогою скасувати рішення виконкому й міського голови про підйом цін на перевезення в транспорті з 1 червня 2024 року. І 18 квітня цього року суд розпочав процес, перше підготовче засідання у справі відбулося.

На якому етапі зараз процес?

Вже відбулося три судових засідання і ми йдемо до стадії розгляду справи по суті. Витребовуємо докази. Доповнюємо позовні вимоги. Залучаємо свідків.

То що ж на Вашу думку змусило Андрія Садового відкласти підйом цін на перевезення в транспорті?

Андрій Садовий добре розуміє, що за справу взялися фахівці (юристи, економісти) і оскільки ми доведемо справу до логічного завершення, тобто до вироку суду, він намагається виграти час, щоб в черговий раз спробувати викрутитися.

І що, вкотре викрутиться?

Я Вас запевняю, ми йому цього шансу не дамо!

Дякую пане Андрію за розмову. До нових зустрічей.

Довідково:

Андрій Петришин – львів’янин, знаний в Україні адвокат і правозахисник, активний учасник Революції гідності та громадський діяч.  Суспільно корисний проєкт “Аудит Львова” розпочав свою діяльність у 2018-му році з питань захисту прав мешканців Львова у питанні недопущення будівництва сміттєпереробного заводу у житлових кварталах міста, повернення у комунальну власність незаконно відчужених ділянок та інше.

Коментарі