14:12
02.02.2021

Бабак Тимко навіщував ранню весну в Україні

На біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари бабак Тимко III, якого традиційно будять у перші дні лютого, спрогнозував прихід весни за шість тижнів.

Від самого ранку в області хмарна погода з туманом, який до обідньої пори лише посилювався, тож тваринка своєї тіні не побачила. Про це повідомляється на сайті “Укрінформ”, пишуть “Львівські новини”

За словами наукового співробітника лабораторії екології біофаку Володимира Ронкіна і співробітниці біологічного факультету Надії Токарської, «синоптик» цього року добре спав. Вони, власне, й будили Тимка.

Фото “Укрінформ”

«Весна вже наступає. Весна буде ранньою, але треба почекати, через 6 тижнів буде тепло», — сказала Токарська, яка дістала Тимка з його дерев’яної хатки.

Фото “Укрінформ”

Нагадаємо, що на біостанції університету ім. Каразіна щороку 2 лютого відзначають День бабака за прикладом Дня бабака в штаті Пенсильванія (США), де бабака Філа свого часу вважали світовим синоптиком.

Згідно з повір’ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору – значить, зима скоро закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, злякавшись її, ховається назад в нору – буде ще 6 тижнів зими.

Зазначимо, що на Львівщині День бабака святкують 15 лютого.

Коментарі