21:19
16.08.2021

Біля Львова спалили сараї та двічі підпалили будинок (ФОТО)

У селі Деревня невідомий палій знищив вогнем кілька сараїв та двічі намагався підпалити житловий будинок

Село Деревня знаходиться на окраїні Жовківської територіальної громади, в напрямку Червонограду. Тихе село буквально поставив на вуха невідомий палій, який вогнем нищить сусідське майно.

Першою жертвою невловимого палія став Володимир Ткачук. Лиходій двічі намагався підпалити його будинок, коли чоловіка не було вдома. Обидва рази зловмисник проник у це помешкання та підпалив зсередини, проте полум’я вчасно погасили сусіди.

«Мова йде про проникнення, навряд чи  діти могли б на таке наважитись”, – розповів Богдан Зелений, депутат Жовківської міської ради, мешканець с. Деревня.

Та після двох невдалих спроб з підпалу будинку – палій взявся за сарай на тому ж подвір’ї. Цього разу вогонь таки знищив будівлю.

Ці інциденти мали місце ще в квітні цього року, після того палій вгамувався, однак, не на довго.

“У нас пожежа сталась в неділю, 11 липня, близько 19:30. Я була вдома з чоловіком у хаті. Прийшов сусід та сказав, що “в вас горить”. Ми побачили, що зайнявся дерев’яний сарай, в якому ми тримали тонни сіна. Викликали пожежну, а також люди допомагали гасити. Приїхала патрульна поліція, а от слідчо-оперативної служби не було взагалі і з того часу до нас так і не приїхали. На другий день був інспектор з пожежної, дав заключення, в якому було написано “необережне поводження з вогнем невстановленої особи”. Як то розуміти?! Я не знаю, то таке може бути, що і я підпалила”, – розповіла мешканка села Оксана Когут.

Сім’я Когутів готується будувати новий сарай на фундаменті, що залишився від старого.

А на цих фото чітко видно, що залишилось від сараю літньої жінки, яка проживає сама. Зараз сусіди допомагають їй прибрати обгорілі дошки.

“Жінка пасла гуси, з другої сторони хати – сусіди складали дрова. Пліт там невеликий, подвір’я видно добре. Але ніхто нічого не чув і не бачив. Коли ввечері сусідка загнала гуси і зайшла до хати, то дим вже стояв вище даху. Хто був тут близько прибіг на допомогу, бо вона – старша жінка, стояла в паніці і не знала, що робити. Люди взяли відра і почали гасити пожежу, в криниці води не хватало, тому підключили шланг від сусідів. Пожежники, які приїхали, сказали, що то підпал. Стайня має 20-25 метрів, все загорілося в момент, за лічені секунди. Пів дня ми були в тому керунку, але ніхто нічого не чув, диму не було. Сусіди в шоці, хто таке зробив. То мусить бути той, хто прекрасно знає кожне подвір’я”, – поділилась Марія Свирид.

Що показово – усі підпали зловмисник здійснює на одній вулиці між 19-тою та 20-тою вечора, коли господарі на подвір’ї. Той, хто підпалює будівлі, швидше за все – місцевий мешканець та добре знає, хто і коли буває вдома і як проникнути непомітно на подвір’я. Люди обурені бездіяльністю правоохоронних органів, які не взмозі знайти палія та провести розслідування. Випадки непоодинокі, тому мешканці пробують самотужки створити “пожежну дружину”, яка зможе швидко реагувати на підпали та контролювати вулицю.

“13 травня цього року в мене стався підпал. Близько 19:00 до мене прибігла кума і сказала, що “горить”. Ми подзвонили в “пожежну”, забігли в сарай і випустили свині, а пару курей загинули. Після того нам прийшлося поставити другий сарай, який обійшлося “не в малу копійку”. Ми написали заяву в поліцію, приїхала слідчо-оперативна група, опитали сусідів і в результаті – нічого. Бо підпали дальше є. Якщо чесно, то я навіть не знаю, що думати і на кого, і чому саме наша вулиця?!” – поділилась Оксана Гута.

Тепер щодня на дорозі збираються місцеві жінки, кожна з яких ділиться своїми побоювання щодо цієї ситуації, адже палій уже здійснив вісім підпалів. А в останні дні- він особливо активний.

«Я встаю в 5 ранку гнати худобу і поратися біля хати, а боюся. Мушу чоловіка будити, аби ходив коло мене. А сусід он, взагалі на дворі тепер спить, боїться шоби вночі хата не згоріла, а він в ній.» – розповіла пані Ганна, мешканка Деревні.

Жінки багато нарікають на поліцію та свого дільничого, які не виклики практично не реагують. Лише в день візиту журналістів до Деревні приїхало кілька слідчо-оперативних груп, які врешті почали розслідувати підпали. Від перших підпалів, нагадаємо, минуло вже 5 місяців.

“Підпали у нашому селі почалися на початку квітня, 2 чи 3 квітня стався перший випадок. З травня по 11 липня була пауза, а потім – знов почалося. Загалом горіло 8 разів: одну хату підпалювали двічі. Поліція активно почала займатися розслідуванням після останнього випадку, 11 серпня. До того просто приїжджали, щось запитували і їхали, тому висновок – більше все робили “для галочки”. Зараз мешканці села ночами не сплять, пильнують. Стосовно палія можу сказати, що, очевидно, в нього є якісь мотиви, чому він обрав саме цю вулицю. Можливо, він десь тут живе, бо треба добре орієнтуватись в цій місцевості. Розглядали версію, що це – дитячі пустощі, але пожежі сплановані і відбувались 8 разів, тим більше серед них є два підпали, які відбулись в середині хати. Тобто мова йде про проникнення, навряд чи  діти могли б на таке наважитись”, – розповів Богдан Зелений, депутат Жовківської міської ради, мешканець с. Деревня.

Читачам також цікаво:

Коментарі