08:35
21.12.2022

Білий дім підтвердив інформацію про візит Зеленського у Вашингтон

Це буде перша поїздка Зеленського за кордон від 24 лютого

Стало відомо, що Володимир Зеленський сьогодні, 21 грудня, збирається особисто прилетіти до Вашингтона. Одразу після своєї поїздки на передову в Бахмут. У Білому домі підтвердили інформацію стосовно візиту президента до США.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив журналіст Остап Яриш, який від 2019 року живе у Вашингтоні (США) та працює в українській редакції “Голосу Америки”, пишуть “Львівські новини”.

Зеленський відвідає Вашингтон на запрошення Байдена, – формальне запрошення США зробили минулої середи 14 грудня. Українська сторона остаточно підтвердила візит лише кілька днів тому, в неділю. Це буде перша поїздка Зеленського за кордон від 24 лютого.

За планом, Зеленський проведе в США неповний день, після чого вирушить назад до України. Його маршруту не розкривають – як і складу української делегації. Але високопосадовець адміністрації підтвердив, що США консультували українську сторону з питань безпеки. У Вашингтоні в Зеленського буде дуже насичений графік.

В обід Зеленський побачиться з Байденом в Білому домі, після цього буде зустріч з командою США з нацбезпеки та представниками американського уряду, потім запланована прес-конференція та спілкування з журналістами.

Ввечері український президент виступить зі спеціальним зверненням перед американським Конгресом. Напередодні у вівторок спікерка Ненсі Пелосі розіслала своїм колегам листа з проханням прийти на цю сесію особисто.

І нарешті офіційно – під візит Зеленського Білий дім планує оголосити один з найбільших пакетів військової допомоги на майже $2 млрд, який серед іншого включатиме ППО Patriot. Навчання на цій системі відбудеться в третій країні, після чого її розмістять в Україні.

На додачу в Білому домі сподіваються, що цього тижня Конгрес схвалить додаткове фінансування для України на майже $45 млрд. Візит Зеленського та його промову до законодавців важливо розглядати також у цьому контексті – все це відбувається в ті дні, на коли заплановане голосування.

Посадовець адміністрації запевнив, що Байден не закликатиме Україну до переговорів з росією – навпаки: він працюватиме разом з Конгресом для того, аби забезпечити Україні якомога сильнішу позицію на полі бою протягом цієї зими. Зустріч президентів буде про солідарність, підтримку та координацію дій.

Щодо рішення Зеленського приїхати в США саме зараз в Білому домі радять звертатись до самого Зеленського.

Читачам також цікаво:

Коментарі