14:19
28.08.2024

Бізнесмен Дядюшко за підтримки судді Трускавецького усуває інших співвласників від управління “Ескулабом”

Корпоративний конфлікт довкола мережі “Ескулаб” за участі співзасновника лабораторій Сергія Дядюшка став яскравим маркером серйозних проблем не лише у сфері бізнесу, а й у судовій системі України. Адже у світлі спірного рішення судді Львівського Госпсуду Василя Трускавецького дана справа набула ознак класичного рейдерства з елементами маніпуляцій та, можливо, корупційних змов.

Таку думку висловив політолог Юліан Калоєв, повідомляє видання “Українські Новини”.

Експерт зауважує, що Сергій Дядюшко, будучи одним з трьох співвласників та членів дирекції “Ескулабу”, раптово вирішив оскаржити чинний статут підприємства, хоча мав повний доступ до керування. Вимога повернути попередню редакцію статуту ймовірно продиктована бажанням Дядюшка одноосібно контролювати компанію. І таку вимогу навряд чи можна вважати справедливою, оскільки двоє інших учасників – Денис Мельник та Станіслав Луговський – мають більшу частку в капіталі товариства.

Політолог звертає увагу на рішення, винесене Львівським Господарським судом під головуванням Василя Трускавецького, яке викликало значний резонанс у підприємницькій спільноті. Прецедент, коли суд бездоказово скасував чинний статут компанії в інтересах Сергія Дядюшка, може стати небезпечним казусом для всього українського бізнесу. Служитель Феміди аргументував своє рішення “тиском” при ухваленні попередніх документів, однак вагомих доказів цьому не було надано.

На думку Юліана Калоєва, такі дії судді Трускавецького ставлять під загрозу довіру до системи правосуддя та створюють ризики для економічної безпеки України, особливо в умовах війни. Поведінка судді викликає сумніви в його неупередженості, оскільки він неодноразово відмовляв у обґрунтованих відводах, зокрема, коли адвокату відповідачів було надано лише один вечір для ознайомлення з матеріалами справи.

Калоєв також підкреслює: цей випадок яскраво демонструє, як слабкі місця у судовій системі можуть бути використані для рейдерських захоплень через юридичні маніпуляції. Сергій Дядюшко, підтримуваний суддею, фактично намагається усунути інших співвласників компанії, що, з огляду на його попередній досвід керування у “Ескулаб Центрі”, може мати катастрофічні для компанії наслідки.

До того ж, на думку Калоєва, відверто агресивні дії Дядюшка не лише у юридичній, а й у фізичній площині ще більше загострюють конфлікт. Оприлюднені в медіа аудіозаписи свідчать про тиск та погрози з його боку іншим співвласникам, а також про залучення охоронних структур з сумнівною репутацією для блокування доступу до офісу компанії. Ймовірно, до фінансових порушень та крадіжок у компанії можуть бути причетні й родичі Дядюшка, що займають ключові посади.

Експерт вважає, що справа Трускавецького-Дядюшка виходить за межі звичайного корпоративного конфлікту і є симптомом глибших проблем у правовій системі України.

“Цей кейс підриває довіру до судочинства та ставить під загрозу стабільність бізнесу в країні. Якщо рішення на основі припущень будуть впливати на долю компаній, економічна система України опиниться під загрозою”, – наголошує Калоєв.

Відтак, для відновлення справедливості та довіри до судової системи необхідна активна участь громадськості та правоохоронних органів, резюмує політолог. Водночас, суддя Трускавецький, на думку Калоєва, має відповідати перед Вищою радою правосуддя за прийняття очевидно неправосудних рішень.

Коментарі