13:28
10.02.2023

Через нелегальний тютюн бюджет втратив 20 млрд грн: половина ринку “Винники”

Серед причин зростання тіньового ринку – незацікавленість держорганів у боротьбі з ним

Продукція “Винниківської тютюнової фабрики” залишається основною на ринку нелегальних цигарок, переважно завдяки “схемі Duty Free”, коли призначені для безмитної торгівлі та експорту пачки продаються на внутрішньому ринку. Загальні збитки від такої нелегальної торгівлі експерти оцінюють у 20 млрд грн на рік.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє Цензор.НЕТ, пишуть Львівські новини.

При цьому правоохоронці та керівництво країни заплющують очі на проблему.

Аналітична компанія Kantar Ukraine нещодавно оприлюднила нові дані про обсяги нелегального ринку сигарет на листопад 2022 року. Ще 2016-го частка нелегального ринку була трохи більше одного відсотка, 2019-го – 6,6%. 2022 року вона становить 19,9%. Тобто, кожна п’ята сигарета на ринку – нелегальна.

Серед причин зростання тіньового ринку – незацікавленість держорганів у боротьбі з ним та попит з боку споживачів на дешеві сигарети, йдеться у матеріалі. За даними Держслужби статистики України, ціна пачки цигарок медіум-класу за 2022 р. зросла з 59 грн у січні до 67,5 грн у вересні. Водночас, на нелегальному ринку можна купити контрафактні сигарети або сигарети Duty Free за 30-40 грн, а в мережі Інтернет вони є ще дешевшими.

Найбільша проблема – сигарети Duty Free, тобто для продажу у точках безмитної торгівлі в аеропортах та на кордоні. 56% нелегального ринку – близько 4,5 млрд цигарок – становлять саме “безмитні” пачки.

За даними останнього моніторингу Kantar, у 64% нелегальних пачок Duty Free зазначено, що її виробником є Винниківська тютюнова фабрика (Львівська область, власник – Григорій Козловський). Очікувано, представники фабрики всі закиди на свою адресу відкидають. Втім, експерти, опитані журналістами, кажуть, що питання причетності “Винників” до нелегальної торгівлі постійно перебуває у полі зору правоохоронців.

На думку експертів, якби держава хотіла прикрити ці схеми, то зробила б це давно. Для цього не потрібні додаткові законодавчі зміни.

“Все, що зараз відбувається [стосовно ВТФ], повний провал роботи Бюро економічної безпеки. Наскільки вони у цьому чи зацікавлені, чи не зацікавлені, я зараз сказати не можу. Але те, що у цьому напрямі результати погані, це однозначно”, – каже керівник аналітичного спрямування мережі “АНТС” Ілля Несходовський.

За словами координатора експертної групи Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, тему “Винників” порушують на заходах за участю ДПС, голови податкового комітету, митної служби.

“Представники податкової служби розповіли, що вже неодноразово навідувалися до цієї фабрики, виявили певні порушення, написали приписи і останніми місяцями ця фабрика почала демонструвати бурхливе зростання сплати податків. Тому вони дали їм випробувальний термін і сказали, що чекають від них білої, нормальної роботи”, – каже він.

Проте припинити незаконну діяльність ЛТФ чомусь ні в кого не виходить.

Поясненням може бути скандал довкола вже колишнього заступника генпрокурора Олексія Симоненка. Він їздив у відпустку до Іспанії на “Мерседесі” власника ЛТФ Григорія Козловського, а супроводжував Симоненка охоронець Козловського. Відповідне розслідування публікував журналіст “УП” Михайло Ткач.

Симоненка звільнили з посади. Але не через зв’язок із проблемним підприємцем, а через виїзд за кордон на канікули під час війни.

Продукція “Винниківської фабрики” залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів. І, схоже, для зміни ситуації потрібна велика політична воля не лише на рівні керівництва правоохоронних органів, а й на рівні керівництва держави. Робота цієї та подібних схем вже давно перейшла зі сфери економічної злочинності на рівень загрози національній безпеці.

Читачам також цікаво:

Коментарі