14:21
27.12.2022

Чому Управління охорони історичного середовища вже 3 роки саботує декомунізацію у Львові?

Чиновники відмовляються демонтувати старі таблиці

У Львові й досі є безліч радянських таблиць на пам’ятках архітектури. Хоча з 2015 року вони підпадають під ЗУ “Про декомунізацію”. Однак чиновники відмовляються демонтувати старі таблиці навіть тоді, коли вже є новий знак поруч.

Про це повідомив Олег Цюпка на своїй Facebook-сторінці, пишуть Львівські новини.

Цюпка зазначив, що УОІС на чолі з пані Онищенко вважає недоцільним заміняти старі радянські таблиці з написами “Українська Радянська Соціалістична Республіка” на нові міжнародні знаки, які самі ж представляли й затверджували.

В середмісті Львова можна зустріти пам’ятки архітектури, які охороняються неіснуючою УРСР.

Зі слів чиновників, ще у 2018 році, вони не несуть жодної інформаційної користі для мешканців, а нове запропоноване ознакування є міжнародним та зрозумілим.

“В результаті, back in the USSR?

Невже 5 років було недостатньо, щоб закінчити з процесом заміни ознакування, невже в останній місяць 2022 року, коли за запевненнями всіх чиновників ЛМР, Львівська громада жила у режимі тотальної економії, не знайшлося залишкових коштів або нерозподілених залишків, щоб профінансувати заміни 20-30 старих радянських таблиць, на нові встановленого зразка, як це передбачено чинним законодавством.

Вкотре вимагаємо у чиновників ЛМР додержуватися закону України, та підзаконних актів, що регламентують ознакування пам’яток. Оскільки таблиці УРСР, втратили свій статус ще 2004 року, коли Мінкульт затвердив вигляд охоронних дощок та охоронних знаків на нерухомих пам’ятках. А з 2015, так взагалі підпадає під ЗУ “Про декомунізацію”, – йдеться у повідомленні.

Також Олег Цюпка додав, що місцями ситуація доходить до абсурду, оскільки чиновники відмовляються демонтувати старі таблиці навіть, коли вже є новий знак поруч.

“Коли ж ми досягнемо такого етапу розвитку, що чиновники просто виконуватимуть букву закону, а не будуть придумувати свої трактування?” – підсумував Цюпка.

Фото: Oleh Tsiupka

Читачам також цікаво:

Коментарі