19:35
01.02.2023

Чи розчавить тінь регіонала та агента ФСБ Сівковича голову податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева

Внаслідок заборони проросійських партій, яка була необхідним заходом державної безпеки в умовах повномасштабного вторгнення рф, українська політика формально очистилася від агентів впливу держави-агресорки. На папері їх більше не існує. Але…

Про це повідомляє “Бомок”, пишуть Львівські новини.

Ухваливши відповідне рішення, українська влада лише поставила політичний “діагноз” діяльності усіх цих явних та прихованих соратників Януковича та Медведчука. Самі ж “ракові пухлини” поки що залишаються недосяжними, сховавшись під покровом Кремля, та, щонайгірше, пускають свої “метастази”, зокрема, й в українському парламенті, де вони мають своїх маріонеток, керуючи ними через щупальця спільних інтересів.

Серед тих нардепів, на яких падає тінь учорашніх регіоналів –  голова податкового та митного комітету ВР України Данило Гетманцев. Цей “слуга народу”, якого називають однією з темних плям “зеленої” команди, упродовж восьми років був помічником народного депутата від “Партії регіонів” Володимира Сівковича — організатора побиття студентів на Євромайдані у ніч проти 30 листопада 2013 року.

Як повідомляє Державне бюро розслідувань, нещодавно до суду було передано кримінальну справу проти Сівковича, який у час Революції Гідності обіймав посаду заступника секретаря РНБО України, за цей злочин. Дії обвинуваченого кваліфіковано за статтями про перешкоджання законним зібранням та перевищення владних повноважень.

“Сівкович, за завданням президента-втікача України та Секретаря РНБОУ, “згадав” отримані в КДБ навички вербування та тиску. Через його вказівки у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року начальник головного управління столичної міліції дав наказ до насильного розгону мирної акції протесту – Студентського Майдану в центрі Києва”, – повідомляє ДБР.

Відповідальний за розгін Студентського Майдану регіонал, як і його шеф Янукович, наразі переховується на території росії. Тому розгляд цієї справи відбуватиметься заочно.

Володимира Сівковича у ДБР називають одним із очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами рф.

“Колишній працівник КДБ СРСР за завданням своїх кураторів пішов працювати до органів державної влади України”, – йдеться у повідомленні.

Свого часу керівник Служби зовнішньої розвідки України генерал Микола Маломуж стверджував, що Сівкович підтримував стосунки з російською спецслужбою (ФСБ) ще будучи помічником президента Леоніди Кучми.

Як відомо, після своєї депутатської кар’єри Сівкович був “правою рукою” Андрія Клюєва, з яким він продовжує співпрацювати перебуваючи в росії. Крім того, Сівкович був віце-прем’єр-міністром у першому уряді Азарова і, як вже згадувалося, заступником секретаря РНБО України в період правління Януковича. До дня Незалежності України у 2013 році військове звання генерал-майора запасу.

Упродовж восьми років, від 2002 до 2010 року, офіційним помічником регіонала та агента ФСБ Сівковича був нинішній голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев. Саме цей факт у біографії став однією з причин, які не дозволили йому у 2017 році претендувати на посаду судді Касаційного адміністративного суду.

Як повідомив член Громадської Ради доброчесності Роман Маселко, під час конкурсу на посаду судді Касаційного адмінсуду стосовно Гетманцева було виявлено “деталі, які змусили зробити негативний висновок”.

“Ми з’ясували, що він мав тісні стосунки, був помічником нардепа Сівковича, який має сумнівну і неоднозначну репутацію, це і дозволило нам говорити про можливу його політичну залежність або причетність до тих подій, які мали місце в 13 році”, – зауважив Маселко.

Також представники Громадської ради доброчесності встановили причетність Гетманцева до компанії, на яку за рішенням РНБО були накладені санкції через підозру у фінансуванні тероризму.

Очевидно, мова йде про засноване у 1998 році підприємство лотерейного бізнесу ТОВ “М.С.Л.” (організація азартних ігор). За даними аналітичної системи YouControl, Гетманцев Данило Олександрович був одним із 8 його засновників.

У 2015-2017 роках діяльність операторів лотерей «М.С.Л.» і «Патріот» стала об’єктом уваги РНБО, внаслідок чого щодо них були застосовані санкції, а СБУ ініціювало порушення кримінальної справи та проводило відповідну перевірку на предмет можливої причетності даних компаній до фінансування тероризму (російський слід, “Альфа Банк”). Однак, як зазвичай буває з гучними справами в Україні, доказів нібито не знайшли, що спричинило зняття санкцій РНБО вже у травні 2018 року.

Попри те, що Данила Гетманцева неодноразово звинувачували в просуванні російських наративів в Україні, зокрема, він називав “фашистами” тих, хто захищав закон про українську мову, та послідовно підтримував скандального блогера Анатолія Шарія, у 2019 році його було обрано у складі партії “Слуга народу” (20-й номер у списку) народним депутатом і на сьогодні він став однією з ключових постатей в українській політиці.

Як пише “Дело”, його називають “куратором” української податкової. Зокрема, Гетманцев на посаді голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики став відомим як автор багатьох податкових ініціатив у Верховній Раді, які неоднозначно сприймаються українським бізнесом.

Зокрема, співзасновник компанії “Нова пошта” Володимир Поперешнюк вважає Данила Гетманцева відповідальним за те, що Україна на початку 2022 року не змогла виборсатися із економічних аутсайдерів і перебувала на 130-му місці за рівнем економічної свободи серед країн світу. Він, як і деякі інші українські бізнесмени, розкритикував, зокрема, ініціативу Гетманцева заборонити ФОП 3-ї групи працювати з юридичними особами, називаючи її “контрольним пострілом у голову економічного розвитку”, запідозривши голову податкового комітету у навмисному розоренні сотень тисяч дрібних підприємців.

Тривожним дзвіночком для Данила Гетманцева, якого оминули санкції українського РНБО,  може стати скарга компанії “Арселор Міталл Кривий Ріг”, якій прокуратура заарештувала рахунки через звинувачення податкової служби в нібито несплаті податків. Представники найбільшого іноземного інвестора в Україні звернулися до Мінфіну США зі скаргою на податковий тиск, якому вона піддалася з боку української влади і фіскальних органів. Як відомо, ідеологом змін до Податкового кодексу України є саме Гетманцев.

Як відомо, щодо ймовірного “куратора” Гетманцева, колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, регіонала та агента російської ФСБ Володимира Сівковича американські санкції уже застосовано.

20 січня 2022 року Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо чотирьох громадян України, серед яких – Володимир Сівкович, який обіймав за президента Януковича посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Американська влада заявила, що зазначені особи діють за вказівками російської ФСБ і беруть участь у її операціях проти США та їхніх союзників та партнерів.

“Ці чотири особи відігравали ту чи іншу роль у російських глобальних кампаніях щодо дестабілізації ситуації в суверенних державах для сприяння політичним цілям Кремля”, – йдеться у заяві Мінфіну США.

Якщо американські аналітики пильніше глянуть на політичні зв’язки українського “куратора податкової”, не виключено, що санкції можуть бути застосовані і до Данила Гетманцева. Принаймні, про такі наміри Мінфіну США уже повідомили деякі ЗМІ.

Читачам також цікаво:

Коментарі