12:04
13.01.2022

8 квартир, 2 будинки, 2 елітних клініки, 4 авто: до чого доробилась сім’я заступника Держмитслужби

За даними інформованих джерел, на митниці розгорівся великий сканадал. В.о. голови ДМС бригадний генерал В’ячеслав Демченко пішов проти свого заступника, багаторічного куратора контрабандних потоків Руслана Черкасського. Забрав у нього направлення боротьби з контрабандою і відправив у відпустку. Проте Черкасський не здається та підключає всі свої джерела: від Ахметова до Татарова. 

Про це інформує “Антикор”, пишуть “Львівські новини”.

Рішення перевести начальника прикордонної розвідки В’ячеслава Демченка до митної служби на місце Павла Рябікіна, який став міністром стратегічних галузей, Володимир Зеленський прийняв, коли дізнався, що Демченко — єдиний генерал в Україні, який проживає у службовому гуртожитку та їздить на Deo Lanos.

На відміну від нього, Руслан Черкасський, який прийшов у 1993 році інспектором на Донецьку митницю, працювавши постійно держслужбовцем, на скромну зарплату податківця, помічника депутата та радника міністра зумів купити дві квартири в Об’єднаних Арабських Еміратах (одна із цигарковим контрабандистом Кіро) та дві квартири у Києві (одна з них на вул. Дмитрівській, 80).

Також дві квартири є в Донецьку, однак їх він не декларує, — по вул. Арістова, 1 та вул. Челюскінців, 279 (в останній прописана колишня дружина із синами). Ділянка землі та триповерховий будинок у Києві по вул. Радченка, 43, оформлені на брата-сепаратиста. Ще дві квартири також оформлені на брата в престижних будинках  “царського села” біля метро Печерська, по вул. Старонаводницька 6-Б, які не задекларовані. Як відомо, їх використовують під хостел.

Будинок із ділянкою, куплений для громадянської дружини, відомого косметолога Марії Трифонової, у ЖК «Чарівні Стежки» (с. Лісники), де проживає її мати. Окрім цього, Черкасський побудував Трифоновій дві елітні клініки косметології та пластичної хірургії в Києві з обладнанням на майже мільйон доларів, яке, оминаючи митницю, без сплати податків завезли через «Бориспіль». Навчання Марії та її персоналу у провідних клініках світу теж коштувало недешево.

Ну і відповідно люксовий автопарк:

  • Mercedes-Benz G 350 D АІ 0222 ЕО;
  • BMW740 АІ 1177 НВ, Bentley КА 2239 СЕ, та інші.

Іноді Черкасського помічають на BENTLEY CONTINENTAL GT АА 0037 ІЕ, яка записана на дядька.

Цікаво, що жодного разу з моменту введення електронного декларування в НАЗК, Руслану Черкасському не ставили питання, яким чином він зумів придбати стільки дорогого майна, жодного дня офіційно не займаючись бізнесом.

Починав він рядовим інспектором у лихі 90-ті. Піднімався кар’єрними сходами через зв’язки з ОЗУ «Люкс» Ріната Ахметова. Був у Ахметова на “прикормі”, коли працював керівником Донецької митниці. І навіть входив до керуючої ради ФК «Шахтар». Керував апаратом РНБО при Раїсі Богатирьовій, з якою також дружив. Потім зайшов на Енергетичну митницю. Налагодивши там схеми та розставивши своїх людей, перейшов помічником головного «гаманця» регіоналів – Міністра доходів та зборів Олександра Клименка. До втечі Клименко з прокурором Віктором Пшонкою був при ньому начальником Управління із взаємодії з органами влади.

Сховався від люстрації у Верховній Раді – помічником депутата-регіонала Ігоря Зварича. А з 2016 року знову з’явився у системі ДФС: керівником Київської митниці. Підлеглі настукали на нього в СБУ, що за перші два місяці роботи він зробив схеми на 4 млн грн, з яких половину взяв собі особисто. Потім він зумів прилаштуватись помічником у депутата Якова Безбаха (близький зв’язок Пінчука). Через нього й повернувся.

Зовсім недавно Руслан Анатолійович був за крок до арешту. 2019 року він потрапив у розробку СБУ. Вона взялася за «тютюновий синдикат» Віталія Кіро, з яким Руслан Черкасський колись працював на донецькій митниці, а зараз ділить одну із двох своїх квартир в ОАЕ. Схема, за даними СБУ, покривалася митниками. Інакше вона просто не могла існувати. Її суть така. Віталій Кіро має в Арабських Еміратах не лише квартиру, а й фірму – Space Star Tobacco FZE, перейменовану на VK Tobacco FZE. Основним партнером VK Tobacco в Україні є компанія «Юнайтед Табако», якій належить тютюнова фабрика в місті Жовті Води.

Під час обшуків у 2019 році на території фабрики та у складських приміщеннях було вилучено чотири виробничі лінії для виготовлення контрафактних тютюнових виробів, близько 144 тис. підроблених акцизних марок; апарат для їх друку та 5 млн пачок тютюнових виробів із фальшивими акцизами – двотижневий обсяг випуску. Сировина незаконно імпортувалася як із країн Європейського Союзу, так і з країн Азії. Також непомітно продукція вивозилася за кордон. Розрахунки йшли через ОАЕ. Партнером Space Star Tobacco з 2017 року була фірма Svitland Global FZE (теж ОАЕ), засновником та директором якої є дружина скандально відомого судді Артура Ємельянова Світлана Ємельянова. Вона вклала у бізнес Кіро та Черкасського свої $1,3 млн.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі