10:40
12.01.2023

Депутат, що обізвав поліцейського “придурком”, пояснив свою поведінку (ВІДЕО)

1 січня, депутат Львівської міської ради від “Європейської Солідарності” Роман Дуда втрапив у скандал з патрульними. Інцидент трапився, коли депутат приїхав на урочистості до пам’ятника Степану Бандері.

Цього дня авто пана Дуди зупиняли. Пасажир, котрий перебував у машині, був нетверезим. Оскільки в автівці був запах алкоголю, то працівники поліції запропонували водію, депутату Роману Дуді, пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою приладу ”Драгер”. Пізніше патрульні зупинили автомобіль дружини депутата: ремінь був непристебнутий, водійка не мала страховки та розмовляла по телефону під час кермування транспортним засобом. Однак її не оштрафували, натомість чоловік надіслав дві скарги на патрульних. Аби з’ясувати причину, інспектори приїхали поспілкуватись з Романом Дудою та зауважили, що його авто неправильно припарковане, одразу на пішоходному переході. Згідно з правилами ПДР, автомобіль можна паркувати не ближче, аніж за 10 метрів від пішохідного переходу. На місці виник конфлікт.

Роман Дуда на своїй Facebook-сторінці опублікував допис із поясненням ситуації, яка трапилась 1 січня.

“Щодо паркування. Як на місці події, так і зараз повністю визнаю, що порушив правила паркування і не мав права так залишати свій автомобіль. Не відмовлявся і не відмовляюся від своєї провини. Штраф оплачу як тільки його отримаю. Хочу вибачитися перед громадою міста, що показав поганий приклад. Також приношу свої вибачення пішоходам, яким спричинив дискомфорт своїм паркування 1 січня. Вибачте”, – йдеться у повідомленні.

Також він зазначив, що стосовно депутатства, то він жодного разу не використовував статус депутата, аби щось заперечити, або довести:

“Якщо поглянути повністю відео інциденту, то видно, що я жодного разу не промовив, що я депутат, або що я не визнаю провини.”

Роман Дуда додав, що під час зустрічі з патрульними, після 20 хвилин розмови, він, звертаючись до свого помічника, назвав одного з патрульних «придурком і маніпулятором», утім, це емоції взяли верх:

“Так, я не вправі був так називати цього чоловіка. Хочу принести вибачення перед усіма представниками правоохоронних органів, яких такі мої слова образили.

Я поважаю роботу правоохоронних органів, вони виконують важливу функцію у суспільстві. Поліцейські не лише вправі, а й повинні присікати правопорушення, в тому числі порушення правил дорожнього руху.”

Депутат зазначив, що викладав повне відео на своїй Facebook-сторінці, аби кожен міг самостійно переглянути цей інцидент, без вигідних одній зі сторін нарізок.

“Також викладаю друге коротке відео, де, на мою думку, найкраще видно бажання патрульних мене спровокувати, або влаштувати скандал”, – додав він.

Публікуємо позицію Романа Дуди стосовно конфлікту:

“1 січня вирушивши з власного будинку, що розташований у с. Бірки, що у Яворівському районі Львівської області, до пам’ятника Степана Бандери, я розминувся із автомобілем патрульної поліції. Через декілька хвилин я звернув увагу, що даний автомобіль розвернувся і включивши проблисковий маячок синього і червоного і спеціальний звуковий сигнал, почав їхати за моєю машиною. На вимогу поліцейських я зупинився на узбіччі. Втім, на моє прохання назвати чітку причину зупинки, поліцейські почали називати причини, які не відповідали фактичним обставинам, а саме: 1) не горів задній стоп у машині; 2) був непристебнутий ременем безпеки. Мною, на вимогу, було пред’явлено усі необхідні документи, з проханням відпустити, оскільки, жодних порушень не було та загалом спішив. З незрозумілих причини, поліцейський, не назвавши жодних підстав для проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння, запропонував мені продути прилад Драгер. Це було зроблено без протоколу, без свідків і невідомо чи велася фіксація нагрудною камерою. Продувши такий прилад, ознак алкогольного або будь-якого іншого сп’яніння в мене не було виявлено і мене відпустили. Після цього я вирішив звернутися на 102, аби повідомити про такий інцидент, на мою думку, який був більше схожий на свавілля з боку поліцейських, а ніж виконання ними їх прямих обов’язків.

Через деякий час до мене зателефонувала моя дружина і повідомила про те, що її біля будинку зупинили поліцейські, перевірили документи і відпустили. Як згодом виявилось, то це та ж сама поліцейська патрульна машина. Після цього я знов звернувся на 102, адже ситуація виглядала щонайменше дивною.

Далі я відправився на відзначення дня народження С. Бандери. Приїхавши на місце я припаркував автомобіль з порушенням на тротуарі по вул. Шептицьких. Після урочистої події я повинен був забрати свого товариша, який має інвалідність та встановлений протез на ногу. Так, це мене жодним чином не виправдовує. Тут я порушив.

Після закінчення урочистої події, повертаючись до власної автівки з товаришем та моїм помічником, я помітив, що біля мого автомобіля, так само запаркований на тротуарі, знаходиться той самий патрульний автомобіль та ті самі патрульні, які вже почали знімати на власний мобільний телефон. Далі ситуацію видно на відео, тому далі можна поглянути її без моєї суб’єктивної позиції.

У матеріалі  вказано, що патрульні умисно приїхали до місця інциденту, цитую: «аби поспілкуватись з паном депутатом та запитати, за що ж він так образився, оскільки жодного штрафу не було виписано».

Тобто вони умисно приїхали з Бірок, Яворівського району, у центр Львова для чого, з якою метою? Провести профілактичну бесіду, що не можна на них залишати скаргу? Просто поспілкуватися? Зробити скандал? Провокувати мене? Я не знаю.

Єдине, що можна з впевненістю стверджувати – їх не цікавили інші автомобілі, які були припарковані біля мого, вони чітко говорили (є на відео) їх цікавить лише автомобіль ДЕПУТАТА. Годжуся, інші порушники не є виправданням моєму порушенню. Але це більше виглядає на особисті розбірки поліцейських, аніж виконання ними службових обов’язків.

Також не зрозуміло, чому патрульний знімав усе на власний мобільний телефон, адже має нагрудну камеру. Можливо він перебуваючи під час виконання службових обов’язків знімає «контент» для власного відео-каналу на ютуб, адже після інциденту частково обрізане відео з його особистого телефону потрапило у мережу. Патрульна поліція Львівської області зверніть, будь ласка, на це увагу.

З якою метою патрульні робили акцент у моєму правопорушенні на те, що я депутат, можливо хотіли скандального контенту для власного блогу, я не знаю. Але вважаю, що такі дії працівників патрульної поліції порушують Правила етичної поведінки, зокрема, порушення прав та свобод людини, виявлення неповаги до гідності кожної людини через політичні переконання”.

Отож, Роман Дуда вибачився перед поліцейськими, пішоходами і громадою та зазначив, що оплатить штраф одразу, як тільки його отримає.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі