09:54
10.08.2022

Ділянки з масовими похованнями жертв нацизму в Брюховицькому лісі намагаються перепродати як “гарне місце для котеджів”

Пропозиція придбати земельні ділянки, на яких, як уже достеменно відомо, під час Другої світової війни було поховано замордованих німецькими нацистами євреїв, для комфортного життя у сосновому лісі в селищі Брюховичі біля Львова виглядає особливо цинічно. 

Про це повідомляє Діло, пишуть Львівські новини.

“Продається ділянка в смт. Брюховичі під житлову забудову. На території ділянки ростуть дерева… Гарне місце для будівництва котеджного так і низькоповерхової забудови”, – йшлося в оголошенні, яке було опубліковане на сайті OLX.ua 1 серпня і яке одразу зникло після того, як набув розголосу той факт, що довкола цієї території роками ведуться судові суперечки.

Як виявилося, ці ділянки належать до скандальних 18 га лісу, які за рішенням Брюховицької селищної ради ще у 2004 році було незаконно вилучено з лісового фонду і передано в оренду двом приватним компаніям, які згодом викупили їх і, поділивши на дрібніші “парцелі”, успішно перепродали. Майже одразу на таку ситуацію зреагували в обласній прокуратурі, ініціювавши тривалі судові процеси, щоб домогтися повернення подрібнених ділянок у державну власність.

Вводячи потенційних покупців в оману, автори оголошення про продаж ділянок не тільки збрехали про відсутність судових справ (насправді суди тривають вже майже 20 років), але й промовчали, що поміж згаданими деревами, у місцях, де тепер помітно просіла земля, залишилися масові поховання. При цьому вони лукаво зауважили, що ділянка “пройшла перевірку на археологічні розкопки”.

…У цьому лісі поховані євреї, які намагалися втечею врятуватися від концтаборів, куди їх в роки Другої світової війни вивозили нацисти розташованою поруч залізницею. Утікачів ловили і масово страчували біля ям, засипаючи тіла тутешнім піщаним грунтом впереміш із вапном. Уже після війни тут виріс сосновий ліс.

“Після війни була така практика насаджувати ліс на місцях розстрілів, щоб приховати сліди. Але треба віддати належне тим українцям, які, виконуючи таке розпорядження влади, висаджували дерева не на самих могилах, а поміж ними, залишаючи поховання неторканими”, – розповідав кореспондентові “Діла” голова релігійної громади “Турей Загав” у Львові та голова представництв Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу Мейлах Шейхет.

Про місця масових страт і поховань у цьому лісі вперше публічно заговорили у 2014 році, коли до місцевої активістки, колишньої депутатки Львівської міськради, уже покійної Віри Лясковської з цього приводу звернулися місцеві жителі. Адже про ці могили, попри всі повоєнні зміни та переселення, тут збереглася пам’ять навіть у топоніміці – цю місцевість досі називають “жидівські горби”.

Коли виникла загроза житлової забудови на місці єврейських поховань, саме Віра Лясковська звернулася до Мейлаха Шейхета за допомогою у з’ясуванні подробиць.

“Тоді я їздив туди, говорив з людьми, які в роки війни були ще дітьми, але пам’ятали про цей злочин нацистів, ми документували їхні свідчення. Там повно поховань. Потім на тому місці працювали науковці з Києва, група британських дослідників, які дали висновок, що там є поховання”, – повідомив він.

Згодом Мейлах Шейхет спеціально побував у Національному музеї США, де в архівах йому вдалося знайти аерофотознімки того періоду, які однозначно свідчать про масові поховання на цій території.

Від весни 2014 року представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу вступило третьою стороною в судовий процес за повернення у державну власність земельних ділянок у Брюховицькому лісі, де, як уже беззаперечно доведено, були місця масових страт і досі залишаються в землі останки замордованих нацистами жертв.

“Багатії хотіли мати дачі на людських костях. Я не розумію, яким треба бути безсердечними і зухвалими, щоб будувати на костях. То навіть не захланність, то злочин, на це є стаття кримінальна”, – з болем зауважив у розмові з кореспондентом “Діла” пан Шейхет.

Як відомо із даних  кадастру, 10 із 11 виставлених на продаж спірних ділянок на даний момент належать підприємству “Галицький достаток”, до якого обласна прокуратура подала новий позов, аби повернути ділянки в державну власність.

У березні 2022 року рішенням Господарського суду Львівської області для забезпечення позову було накладено на них арешт. Однак, на думку судді Ростислава Матвіїва, прокуратура неправильно обрала спосіб захисту права, тому цей вершитель правосуддя вирішив не задовольняти позов і скасував арешт.

Це рішення суду від 1 червня ще не вступило в законну силу, оскільки прокуратура зараз оскаржує його в апеляції. Засідання у справі відбудеться в середу, 10 серпня.

 

 

Коментарі