22:28
24.01.2023

До Шмигаля накопичилось багато запитань: що потрібно знати про корупційний скандал в уряді

Прем’єр оточив себе людьми одіозних львівських бізнесменів –  братів Дубневичів. Один з них – Лозинський – попався на корупційній оборудці. Єдине питання: чи добереться НАБУ до глави правлячого кабінету?

Про це повідомляє Telegram-канал “Орестократія”, пишуть Львівські новини. 

Дубневичі – чи не найбагатші підприємці Львівщини. Коли вони стали депутатами, виявилось, що їх декларації разом налічують близько 180 сторінок.  В минулому скликанні Ярослав Дубневич був головою комітету з питань транспорту, а його брат Богдан – член бюджетного комітету. Брати, як йдеться в розслідуванні НАБУ, вдало використовували владу для заробітку на залізниці. У 2019-му свою владу в парламенті брати втратили. Та, схоже, не в Кабміні.

Фото з мережі

Затриманий НАБУ заступник міністра Василь Лозинський упродовж багатьох років був помічений у лояльному ставленні до братів.  У Львові Лозинський очолював комісію з розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) і саме за його керівництва територіальні округи Дубневичів отримували найбільше грошей. Це були сотні мільйонів гривень щороку. Шмигаль теж входив до комісії, що благословляла ці проєкти. Інші райони області отримували мізер.

Затриманого чиновника, логічно, можна називати “людиною Дубневичів”.

Лозинського роками тягнув за собою у владу Шмигаль. З 2012-го по 2014-й затриманий був провідним спеціалістом, начальником відділу в управлінні Львівської ОДА, яке очолював Шмигаль. А коли у Шмигаля призначили міністром розвитку громад і територій, він забрав Лозинського у Київ та призначив своїм заступником.

Фото: “Українська правда”

Дубневичі останнім часом  знову почали пастися на держзакупівлях. Наприклад, у січні 2023-го стало відомо, що “Укрзалізниця” за понад 80 млн грн закупить рейкові скріплення у “Корпорації КРТ”, що належить братам Дубневичам. Саме на постачаннях “Укрзалізниці” брати Дубневичі й заробляли впродовж багатьох років. НАБУ заявляло, що брати розкрали десятки мільйонів гривень через значне завищення цін.

Якщо покопирсатися, то можна знайти ще пригорщу чиновників, що симпатизували Дубневичам і зростали разом із Шмигалем: достатньо подивитися, хто входив до складу подібних комісій, що наділяли  братів коштами. Навіщо премʼєр оточував себе цими людьми та чи пов’язано це з заробітками на закупівлях, – запитання риторичне. Навіть сказаного  вже достатньо, щоб Шмигаль пішов у відставку.

Якщо ви пропустили: Лозинського затримали на хабарі в 400 тис. дол, який пов’язаний з розподілом коштів на постачання генераторів. Але це лише один випадок, скільки за роки роботи в уряді встиг “заробити” соратник Шмигаля, які ще схеми діяли – ще одне велике питання.

Читачам також цікаво:

Коментарі