09:19
09.04.2021

До втечі Чауса в Молдову причетний екс-охоронець Порошенка

Чучковський нібито був визначений відповідальним за організацію переправлення Чауса через державний кордон України.

У справі про незаконне переправлення скандального судді Миколи Чауса через державний кордон фігурує заступник начальника Служби безпеки президента України Петра Порошенка – Вадим Чучковський.

Про це повідомляє “Судовий репортер”, пишуть “Львівські новини”.

За версією слідства, після появи інформації про викриття на хабарі судді Чауса у невстановлених осіб, до кола яких, ймовірно, входили декілька посадовців, зокрема керівник служби безпеки Президента України Управління державної охорони, виник злочинний умисел щодо організації уникнення Чаусом кримінальної відповідальності.

Чучковський нібито був визначений відповідальним за організацію переправлення Чауса через державний кордон України.

Зазначається, що 22 серпня 2016 за вказівкою начальника служби безпеки Президента України його підлеглі в аеропорту міста Києва зустріли двох громадян Республіки Молдова, один з яких В’ячеслав Турку був дуже схожий на суддю.

Після цього Чаусу нібито було передано паспорт Турку та організовано його перетин державного кордону України без проходження прикордонного контролю. Згодом Чауса затримали на території Республіки Молдова.

Згідно з інформацією, станом на березень 2021-го Чучковський має у справі про вивезення Чауса статус свідка.

У травні 2020 року Чучковський оприлюднив свою останню декларацію. До цього він востаннє звітував про свої статки ще за 2016 рік.

По виходу на пенсію, ексохоронець президента став бенефіціаром інвестфонду «Меморіс», сплативши 5,3 млн грн. статутного капіталу. Це підтверджується даними фінансової звітності фонду.

У 2020 році статутний капітал фонду «Меморіс» збільшився на 20 мільйонів гривень. На 60% його бенефіціаром залишається Чучковський.

Нагадаємо, що паспортні дані Чучковського журналісти знайшли в документах про отримання додаткових готівкових доплат з так званої чорної каси Януковича, виявлених у Межигір’ї після втечі Януковича.

У документах йшлося, що як начальник відділення Служби безпеки президента Януковича Чучковський отримував по 1550 доларів зарплати.

Начальник Служби безпеки президента Юрій Федоров тоді відповів: «Чучковський стверджує, що підпис, опублікований у базі Yanukovychleaks йому не належить».

Федоров надав журналістам зразки підпису Чучковського на документах 2016 року, які відрізняються від тих, що були в Межигір’ї.

Згідно з інформацією, 3 березня минулого року в квартирі, де проживає Чучковський, НАБУ провело обшук на підставі ухвали ВАКС від 21.02.2020.

За офіційними даними сім’я начебто орендує цю квартиру в сестри експосадовця – адвоката Ольги Чучковської.

Відтак остання намагалась оскаржити дії НАБУ по обшуку помешкання адвоката, переконуючи, що одну з кімнат квартири вона використовує в адвокатській діяльності.

Крім того, детектив вилучив робочі телефони, які адвокат забула вдома. Інформацію з телефонів адвоката детектив собі нібито скопіював.

Також читайте:

Коментарі