14:33
11.10.2022

Експерти розповіли про загрозу наступу з білорусі

На підготовку до наступу на Київ у росіян може піти півроку

Заява олександра лукашенка про розгортання спільного з росією регіонального угруповання військ поки що варто сприймати як елемент інформаційної кампанії москви.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє РБУ-Україна, пишуть Львівські новини.

Експерти сумніваються, що в найближчому майбутньому можливий наступ росії та білорусі на північ України.

Але якщо припустити, що путін наважився повторити атаку, то на її підготовку потрібен час. Але в будь-якому випадку нова авантюра закінчиться поразкою та втечею.

Військовий контингент, який наступав на Київ у лютому та березні, за різними оцінками, налічував від 15 до 30 тисяч осіб. Українська розвідка говорить про те, що зараз у білорусі хочуть розмістити 20 тисяч російських військових. Різниця в тому, що тепер це будуть слабо навчені мобілізовані, а не професійні контрактники.

білоруська армія все одно не врятує ситуацію. Рівень її готовності до наступальних дій приблизно такий самий, як і російських мобілізованих.

“Щоб вести бойові дії, тисяч мобілізованих недостатньо. Вони мають бути переформатовані у військові частини, необхідно створити систему управління, призначити командирів, створити систему продовольчого забезпечення тощо. Лише на етап формування військових частин потрібно 2-3 місяці”, – вважає експерт Центру оборонних стратегій Віктора Кевлюка.

Крім того, ще до двох місяців займе підготовка на полігонах, плюс місяць – на організаційні питання, переміщення, інтеграцію до існуючих систем забезпечення, ППО тощо.

У результаті на підготовку до наступу на Київ у росіян може піти півроку або 3-4 місяці, якщо готуватися в експрес-режимі.

Чи вступить у війну лукашенко

Щодо цього є великі сумніви. лукашенко продовжить надавати росіянам територію, повітряний простір, інфраструктуру – аби прямо не вступати у війну.

“Крім того, він дає окупаційній армії путіна зброю та боєприпаси. Ми чули повідомлення від української розвідки, що ешелони озброєння вирушають з білорусі для російської армії. Але якби білоруська армія планувала атакувати, то їм би самим знадобилося це озброєння для власних потреб”, – звернув увагу військовий експерт Владислав Селезньов.

У свою чергу, Кевлюк упевнений, що зараз лукашенко навряд чи погодиться вступати у війну, оскільки не вплутався в бойові дії в лютому, коли росіяни мали явну перевагу.

Читачам також цікаво:

Коментарі