18:11
21.12.2021

Епідеміологиня дала прогноз, коли “Омікрон” може викликати ще одну хвилю захворюваності

Наразі домінує “Дельта”

Світом з нечуваною швидкістю шириться новий штам коронавірусу “Омікрон”, він вже зафіксований в Україні.

Катерина Сояк, підеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC), зазначає, що наразі в Україні домінує “Дельта”, але не виключено, що ми отримаємо наступну хвилю, викликану “Омікроном”.

Про це інформує “ТСН”, пишуть “Львівські новини”.

“Омікрон” вже зафіксували в Україні, і нічого тут непередбачуваного немає, оскільки штам дуже швидко розповсюджується, кордони у нас не закриті, люди їздять, спілкуються. У будь-якому разі ризики привезти-вивезти цей штам із країни однозначно є. Тому на сьогоднішній день його вже зафіксував. Центр громадського здоров’я. Відповідно, можемо зробити висновок, що штам в Україні є, а от в якій кількості, ми поки що точно не знаємо. Мені здається, що наразі домінує “Дельта”, але не виключено, що ми отримаємо наступну хвилю, викликану “Омікроном”, – зазначає медикиня.

Сояк також пояснила, чи може “Омікрон” витіснити “Дельту”.

“Звичайно, чисто теоретично “Омікрон” може витіснити “Дельту” і навіть повинен її витіснити. Оскільки той активний прошарок населення, який спілкується, перебуває у громадських місцях, офісах і тощо, вже перехворів на штам “Дельта” або хворіє зараз. І в усіх нових випадках, звісно, вже переважатиме штам “Омікрон”, якщо він у нас викличе спалах. І я думаю, що немає приводу цьому спалаху не бути. Наші карантинні заходи не сильно відстежуються та контролюються. Рівень вакцинації є досить низьким. Тому є усі шанси отримати ще одне серйозне зростання захворюваності, пов’язане тепер із “Омікроном”, – підсумувала вона.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі