13:44
03.11.2021

ФОП: умови застосування спрощеної системи

Податковим кодексом передбачено, що до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню (перелік є в ПКУ) і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. У 2021 році – це 1,002 млн. грн.

Про це інформує ГУ ДПС у Львівській області, пишуть “Львівські новини”.

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. У 2021 році – це 5,004 млн. грн.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи – підприємці, які можуть мати необмежену кількість найманих осіб та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. У 2021 році – це 7,002 млн. грн.

Разом з цим умови, відповідно до яких фізичні особи – підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп у жодному разі зазначені у п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Читачам також цікаво:

 

 

Коментарі