14:38
07.04.2021

Інсульт і психічні розлади: у людей, які перехворіли на коронавірус, з’являються нові ускладнення

Коронавірусне захворювання може провокувати подальші психологічні розлади

У людей, які перехворіли на коронавірус, психічні розлади та інсульт розвиваються частіше, ніж у тих людей, які перехворіли на інші респіраторні захворювання та грип.

Про це повідомляє “Твоє місто”, пишуть “Львівські новини”.

“Науковці з Оксфордського університету вивчили електронні медичні картки пів мільйона пацієнтів у США та визначили ймовірність розвитку в них психологічних і неврологічних розладів: розлади настрою, тривожність, психоз, деменція, інсульт тощо”, – йдеться у повідомленні.

Порівнюючи дані людей, які перенесли Covid-19 упродовж останніх шести місяців, із людьми, які перехворіли на грип та інші респіраторні захворювання. Вони дійшли висновку, що коронавірусне захворювання асоціюється з більшою кількістю подальших розладів.

У пацієнтів, які перенесли важкий перебіг Covid-19, фіксували вищі ризики розвитку розладів. Імовірно, поява розладів пов’язана з переживанням хворих і занепокоєнням через госпіталізацію.

Від змін настрою, тривожності тощо страждали 24% всіх Covid-пацієнтів, а також 25% госпіталізованих, 28% людей, які були в реанімації, а також 36% людей, які під час хвороби страждали на зниження уваги.

Інсульт перенесли 2% всіх пацієнтів після коронавірусу, водночас серед госпіталізованих цей показник зріс до 7%, а серед тих, хто мав делірій – до 9%. Деменцію діагностували в 0,7% усіх Covid-пацієнтів, водночас серед тих, хто мав делірій, цей показник зріс до 5%.

“Дослідження підтверджує наші підозри, що COVID-19 пов’язаний не лише з респіраторними симптомами, а й із психологічними та неврологічними проблемами”, — зазначив професор з Інституту психіатрії Дам Тіл Вайкс.

У пацієнтів після коронавірусу на 16% частіше розвивалися психологічні розлади, якщо порівняти з тими людьми, які перенесли інші респіраторні інфекції, а також на 44% частіше, ніж у людей після грипу.

Також читайте:

Коментарі