14:22
31.01.2023

Колядували та зібрали кошти для ЗСУ: у Львові відбувся фестиваль “Свято Коляди”

На сцені театру виступили шість вертепів

28 січня у Львівському театрі ляльок відбувся щорічний фестиваль авторських вертепів “Свято Коляди-2023”. Шість креативних вертепів, чудова гра акторів, багато колядок та благодійний збір коштів для військових – детальніше про свято вдалось дізнатись журналістам Львівських новин.

Усі спроби ворога забрати в українців Різдво виявились марними. Так, цьогоріч воно було особливим, але навіть у такий складний час українці згуртувались, щоб прославити новонародженого Ісуса колядками та ще на один крок наблизити перемогу України.

Організація української молоді “Спадщина” не тільки організувала незабутнє свято для дітей та дорослих, а й зібрала кошти на спорядження для спадщанців та друзів “Спадщини”, які зараз захищають Україну на фронті.

Свято Коляди – щорічний фестиваль авторських вертепів. Цього року на сцені театру виступили шість вертепів: старший та молодший спадщанські вертепи, юнацький вертеп театру “Мета”, “Славний вільний вертеп”, вертепи “Світло в темне Різдво” та “Сучасне Різдво” від Української академії лідерства.

Війна змінила все. Раніше у вертепі ніхто б не побачив Пса Патрона, який не залишив байдужим жодного глядача, у колядках тепер славу віддаємо не лише Богові, а й ЗСУ, адже саме завдяки їм можемо жити, працювати, колядувати.

Над організацією свята працювала ціла команда.

“Саме вертеп ми робили на 25 грудня, інший – на 7 січня, поки той їздив на схід. І вже десь від 7 січня ми почали думати над орендою приміщення, запрошенням інших вертепів для свята”,- розповідає організатор Юліан Гончар.

Один із вертепів “Спадщини” їздив на схід, щоб військові відчули справжній дух Різдва. Святвечір вони зустріли з військовими 103-ої бригади.

Фото: Організація української молоді “Спадщина”

Свято закінчилося спільною колядою та хвилиною мовчання.

Глядачі радо вітали і проводжали оплесками кожен вертеп та навіть встигли виділити для себе фаворитів.

“Усі вертепи дуже чудові, видно, що до підготовки усі підійшли відповідально. Дуже цікаві сценарії, я такі бачила вперше. Вони водночас і автентичні, і повчальні, і креативні. Дякую усім акторам, мій онук теж в захваті. Йому сподобався Пес Патрон, а мені – Йосиф та Марія у виконанні Славного вільного вертепу”,- каже пані Ольга, відвідувачка концерту.

Коли щось зроблено з душею – це одразу відчувається. Атмосфера у театрі була особлива. Особливе Різдво, особливі вертепи та колядки, особлива віра у перемогу, щоб наступного року всі зустріли це свято у колі рідних.

Коментарі