09:02
17.09.2021

Колишній поліцейський, якого звинувачують у підпалі авто журналістки, хоче поновитися на службі

За нього, як і за ще одного підозрюваного, внесли заставу у розмірі понад 420 тисяч та 168 тисяч гривень відповідно

Вчора, 16 вересня, у Львівському окружному адміністративному суді відбулось засідання у справі за позовом колишнього майора поліції Михайла Чердака. Чоловік вимагає від ГУ Нацполіції у Львівській області скасувати наказ про його звільнення, яке було застосоване до нього як дисциплінарне стягнення. 

Про це інформує “Діло”, пишуть “Львівські новини”.

Михайла Чердака, який перебував на посаді старшого оперуповноваженого відділу кримінальної поліції Франківського райвідділу, звільнили у лютому 2020 року. Тоді 43-річного майора поліції звинуватили у причетності до підпалу автомобіля “Ауді”, який належав львівській кореспондентці “Радіо Свобода” Галині Терещук. Підозрюваного розшукали та затримали оперативники СБУ.

Як стало відомо із повідомлення на сайті Судової влади, колишній поліцейський досі перебуває у статусі обвинуваченого у кримінальному провадженні за статтею 347 (умисне пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України.

На фото: дві судові справи Михайла Чердака на сайті Судової влади

На теперішній час Михайло Чердак перебуває на свободі. За нього, як і за ще одного підозрюваного, безробітного Вадима Дмитренка, було внесено заставу у розмірі понад 420 тисяч та 168 тисяч гривень відповідно.

Розгляд справи за його обвинуваченням призначено у Галицькому районному суді міста Львова на 18 жовтня цього року. Як стало відомо репортеру “Діла”, на цьому засіданні суд має намір заслухати свідків.

Нагадаємо, що підпал автомобіля журналістки трапився вночі 30 січня 2020 року у Львові. За словами свідків, до машини підійшла людина, обличчя якої було приховане, поклала під щітки на лобовому склі автомобіля пакети, підпалила їх і втекла.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження, серед версій слідства – автомашину львівської журналістки спалили через професійну діяльність.

На початку лютого 2020 року в Одесі затримали 19-річного виконавця підпалу, студента університету “Львівська політехніка” (згодом – відрахований із вишу) Якоба Сарахмана. У серпні того ж року до рук правоохоронців потрапив також на той час уже колишній поліцейський Михайло Чердак. Саме на нього вказав палій як на організатора злочину.

25 травня 2020 року Галицький районний суд міста Львова виніс вирок виконавцеві злочину – його засудили до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном три роки. Якоб Сарахман сприяв розслідуванню злочину та уклав угоду зі слідством. Хлопець, зокрема, зізнався, що погодився за п’ять тисяч гривень підпалити автомобіль журналістки.

У грудні 2020 року СБУ у Львівській області завершила досудове розслідування щодо замовника та організатора підпалу автомобіля.

Як встановили слідчі, організатором злочину був працівник Франківського відділу поліції ГУ Нацполіції у Львівській області Михайло Чердак. Він діяв на замовлення раніше судимого львів’янина Вадима Дмитренка, якого підозрюють в організації масштабних контрабандних схем. Поліцейський підібрав виконавця, передав йому гроші за “роботу” й надав необхідну інформацію щодо автомобіля журналістки.

Під час розслідування слідчі СБУ з’ясували, що замовник підпалу автомобіля журналістки раніше неодноразово “співпрацював” із виконавцем для здійснення аналогічних злочинів.

Ще до свого затримання, у липні 2020 року Михайло Чердак звернувся з позовом до суду, вимагаючи скасувати його “незаконне” звільнення з поліції.

Раніше Львівський окружний адміністративний суд відмовляв у розгляді позову Михайла Чердака щодо поновлення на роботі, вказуючи на пропущені терміни оскарження наказу про звільнення, які спливали 22 березня 2020 року. Однак, 17 червня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду виніс постанову, в якій вказав на те, що, оскільки 12 березня 2020 року в Україні було запроваджено карантин через коронавірусну інфекцію, пропущення строків мало поважну причину.

Судовий процес щодо поновлення на службі в поліції Михайлу Чердаку потрібен, очевидно, не для того, щоб опинитися на лаві підсудних під час розгляду кримінального провадження за звинувачення в організації підпалу авта журналістки у статусі уже не колишнього, а чинного працівника поліції. Поновлення на роботі стане підставою для відшкодування йому вимушеного прогулу — заробітної плати майора поліції за останніх півтора роки.

Читачам також цікаво:

Коментарі