12:32
30.07.2024

Як стати військовим оператором дрону

Навчання і забезпечення – основні принципи успіху пілотів БпЛА, – Ковч

Найважливішою складовою у навчанні пілотів БпЛА є ретельна підготовка бійців перед виїздом на лінію бойового зіткнення. У практиці інструкторів НГУ 2-гої Галицької бригади немає випадків, коли військовослужбовець без відповідних навиків і досвіду виїжджає на лінію зіткнення. Детальніше про це розповів Андрій Ковч, офіцер із бойової підготовки НГУ.

Чому такій великій кількості українців цікавий напрямок БпЛА?

БпЛА – інструмент ураження ворожої сили, про який ми як українці можемо подбати самостійно. Тобто, наприклад, наша артилерія веде військові дії, використовуючи снаряди з-за кордону. А от виготовлення БпЛА, навчання пілотів і застосування цієї зброї повністю у наших руках. Таким чином, цей напрямок максимально ефективний попри свою невисоку ціну.

Як стати найвправнішим оператором БпЛА? Чи має роль попередній досвід?

Найважливіша риса майбутнього оператора БпЛА – це вмотивованість. Використання БпЛА здійснюється за допомогою окулярів, тож у людини має бути добре розвинений вестибулярний апарат. Якщо людина має задатки як у геймерів, то їй легше навчитися. Але насправді навчитися може будь-хто. У наших підрозділах, безпосередньо на лінії бойового зіткнення, є також люди старшого віку. Найстаршому – практично 60 років, і він літає не гірше, ніж молодші пілоти.

Є чимало приватних навчальних центрів. Чи приходять до вас люди, що вже вміють працювати з безпілотниками?

До нас дуже часто приходять такі люди. Але як правило, ці школи навчають літати на мультироторному дроні, більш відомому як Mavic або Autel. Тому перш ніж підписувати з нами контракт, люди можуть відчути, чи БпЛА – це їхнє. Людину без курсів, однак з мотивацією, ми відправляємо на базові курси, а потім продовжуємо навчати на більш складних типах дронів. Та найважливішим і ключовим навиком є стресостійкість. Бо тренування в умовах, наближених до бойових дій, значно складніше від цивільного навчання.

Навчання БПЛА

Андрій Ковч – офіцер з бойової підготовки

Пілот БпЛА має бути універсальним чи спеціалізуватися на одному напрямку?

Пілот мультироторного дрона не зможе літати на крилі, тому враховуються його навички і рівень. Ми формуємо екіпажі так, щоб у кожного військовослужбовця була своя роль. Вони можуть підстраховувати одне одного, але в бойових умовах вони виконують чітко свої завдання. Використовують ті навики, які краще опанували.

Техніка постійно прогресує, тож як пілотам вдосконалюватися, щоб бути в тонусі?

Особливістю більшості підрозділів Національної гвардії є те, що ми постійно у ротації. Ми перебуваємо на лінії зіткнення певний час, після чого повертаємося на відпочинок. Але справжній бойовий пілот має бути постійно в русі. Коли він повертається, то у нього є практичні заняття, навчання практичних навичок. Більше того, ми постійно надаємо рекомендації українським виробникам дронів, розуміючи ті чи інші особливості, які зараз є на фронті. Адже ситуація дуже динамічна, тим більше у напрямку БпЛА.

Чи є такий закордонний досвід, на який варто звернути увагу у напрямку БпЛА?

Жоден військовослужбовець з країн наших союзників не має таких знань і навичок в контролі над малим небом, якими володіють українські пілоти та інструктори. Досвід, який маємо ми, максимально передовий. Тож представники збройних сил країн наших союзників переймають його у нас.

Що Ви порадите людям, які шукають для себе місце у війську?

Сьогодні багато хто в роздумах, йти до війська чи ще почекати на повістку. Але найгірше – бути доправленим до ТЦК через операцію “бусик”. «Рецепт» від цього простий – залітайте в нашу “Залізну Зграю” або приходьте до рекрутингових центрів, до цивільних шкіл. Вчіться та ставайте пілотами БпЛА самотужки. Головне – беріть пульт в руки, вдягайте окуляри, опановуйте мале небо і наближайте нашу спільну перемогу. Сильні ми лише разом, у Зграї.

Коментарі