09:24
17.10.2022

Країни Балтії закликали створити спецтрибунал для рф

Трибунал розслідуватиме злочини військової агресії росії проти України

Естонія, Латвія та Литва закликали ЄС разом із міжнародними партнерами допомогти Україні створити спеціальний трибунал щодо розслідування злочинів агресії росії проти України.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ трьох країн, пишуть Львівські новини.

“Міжнародний порядок, заснований на правилах, який ми всі прагнемо захищати, не може вижити, якщо існує безкарність за дії, що найбільш відверто порушують – геноцид, військові злочини, злочини проти людяності і злочини агресії”, – сказано в заяві.

Міністри зазначають, що нещодавні навмисні удари рф по цивільних будинках, школах та дитячих майданчиках, а також цивільній інфраструктурі по всій Україні є лише останнім епізодом неспровокованої терористичної кампанії росії проти українського народу.

“Оскільки жорстокі напади росії на Україну продовжуються, ЄС має діяти для того, щоб пошуки справедливості та відповідальності за жахливі злочини росії в Україні були в центрі нашої політики”, – йдеться у заяві.

Так, міністри додають, що ЄС має продовжувати підтримувати розслідування, які проводить Україна та низка інших держав, а також Міжнародний кримінальний суд (МКС).

“Поки що немає міжнародного суду чи трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності найвище політичне та військове керівництво росії за скоєння злочину агресії проти України. Щоб заповнити цю юрисдикційну лазівку, необхідно створити спеціальний трибунал для покарання злочину агресії проти України”, – йдеться у заяві.

Наголошується, що створення спеціального трибуналу доповнило б роль МКС. У той час як МКС переслідуватиме осіб за військові злочини, геноцид та злочини проти людяності, основною відповідальністю спецтрибуналу буде злочин агресії.

“Ключові натхненники, підбурювачі та посередники цієї смертоносної агресії не можуть уникнути правосуддя лише через прогалину в міжнародній кримінальній юрисдикції”, – додається у заяві.

Читачам також цікаво:

Коментарі