10:52
20.12.2022

Ленд-ліз для України ще не запрацював: у МЗС пояснили причину

Закон набув чинності ще 1 жовтня

19 грудня речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко зазначив, що Вашингтон поки що озброює України за іншими програмами. Натомість ленд-ліз не використовують з метою заощадження майбутнього українського бюджету.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це він розповів у коментарі “Громадському”, пишуть Львівські новини.

Механізм ленд-лізу полягає в тому, що США можуть передавати Україні існуючи в них оборонні вироби в оренду чи на умовах лізингу.

Ніколенко пояснив, що перевага цього інструмента — швидкість ухвалення Адміністрацією Байдена рішень за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії та необхідності голосувань щодо кожного пакету допомоги Україні в Конгресі США. Водночас недолік це обсяги постачань зброї в межах ленд-лізу напряму залежать від фінансових можливостей України.

Нині Сполучені Штати надають військову допомогу Україні коштом власного федерального бюджету.

“У межах відповідного закону США про додаткові асигнування на підтримку України, наразі ми отримуємо безпекову та оборонну допомогу за трьома програмами: Ініціатива сприяння безпеці України, зовнішнє військове фінансування та поповнення запасів зброї США”, – наголосив речник.

Відповідно до цих програм військову допомогу Україні надають на безоплатній основі та на відміну від ленд-лізу, не передбачають відшкодування вартості наданого озброєння, військової техніки та боєприпасів, зазначив Ніколенко.

Зазначимо, що 1 жовтня набув чинності закон Сполучених Штатів Америки про ленд-ліз для України.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі