11:23
06.07.2022

Львівська фірма на 3D-принтерах створює перископи для українських бійців

Перші екземпляри проходили експертизу у військових на полігоні

У виробничому цеху працює дев’ять “простих китайських” 3D-принтерів. Через п’ять годин кожен з них створить за заданою програмою таку собі підзорну трубу — перископ, що дозволяє українським бійцям на передовій безпечно виглядати з окопу.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це інформує “Діло”, пишуть “Львівські новини”.

Директор приватного підприємства “Інстал-Плаза” Орест Процик розповідає, що ці пристрої вже рятують життя українських бійців. З передової якось прислали фотографію такого пристрою з розбитим кулею окуляром.

“Це показник того, що людина підняла з окопу не голову, а підзорну трубу, і снайпер попав у неї”, – зауважив він.

Ця львівська фірма працює уже 16 років у сфері проєктування інженерних мереж та введення їх в експлуатацію. Коли почалося повномасштабне вторгнення російських окупантів, шестеро працівників фірми пішли захищати країну на фронт – один з них, головний юрист фірми тепер проходить реабілітацію після поранення. Решта інженерів допомагають українським воїнам як волонтери.

У перші дні львівська фірма возила продукти та одяг для бійців на передову, а згодом налагодила невеличке виробництво. Спочатку виготовляли звичайні протитанкові “їжаки”, але інженерна думка підштовхнула до продукування складніших виробів.

“Дізналися про айтішників, які складають програми для 3D-принтерів, щоб можна було всілякі корисні речі продукувати і робити на передову хлопцям. Купили один такий принтер і спробували зробити підзорну трубу — перископ, щоб виглядати з окопу”, — розповідав Орест Процик.

Перші екземпляри проходили експертизу безпосередньо у військових на полігоні.

Інженери вносили зміни до конструкції та зовнішнього вигляду, враховуючи усі побажання від тих, хто буде користуватися ними у бойових умовах, поки не зробили цілком придатний для бійців на фронті. Він навіть по кольору так підібраний, щоб маскуватися на тлі камуфляжу.

“До труби на передовій хлопці доставляють монокуляр – це дає більший огляд і зближує дуже суттєво”, — пояснив Орест Процик.

Окрім таких перископів, на фірмі виготовляють на 3D-принтерах інші пристрої, які, зокрема, використовують українські бойові дрони, а також так звані “кішки” — металеві гачки, якими підтягують нерозірвані міни чи снаряди.

Читачам також цікаво:

Коментарі