16:02
14.12.2021

Львівська міськрада відбирає культурну пам’ятку України

Йдеться про будівлю інституту “Укрзахідпроектреставрації”

Сьогодні, 14 грудня, рішенням Львівської міськради мають відібрати у комунальну власність міста інститут “Укрзахідпроектреставрації” на площі Собороній 3а. В управлінні охорони об’єктів культурної спадщини ЛОДА заявили, що це рішення не правомірне та тривають суди. 

Приміщення інституту “Укрзахідпроектреставрації”

Василь Петрик, очільник управліня охорони об’єктів культурної спадщини ЛОДА розповів журналістам “Львівських новин” деталі цього інциденту.

“Сьогодні (14 грудня — ред.) виконавча служба хоче виселити інститут “Укрзахідпроектреставрації” і зробити комунальною власністю Львова. Ці приміщення були відреставровані спеціально для інституту Укрзахідпроектреставрації в 70-х роках”, — розповідає Петрик.

Василь Петрик, фото ЛОДА

За його словами, це були державні приміщення, проте Львівська міська рада самовільно, без акту передачі та рішення державного органу, зареєструвала на себе цю будівлю як комунальне майно.

“Будь-яке відчуження пам’ятки архутектури з державного в комунальне майно чи приватне повинно бути погоджено з органами охорони культурної спадщини. Наскільки мен відомо — такого погодження не було, отже це рішення не законне”, — зазначає очільник управліня охорони об’єктів культурної спадщини ЛОДА.

На основі цього незаконного рішення Львівська міськрада виставила інституту “Укрзахідпроектреставрації” рахунок на оплату оренди приміщень.

“Інститут подав у суд через неправомірність такого переходу (у комунальну влансість — ред.) і виставлення рахунку оплати оренди”, — наголошує Василь Петрик.

На думку Петрика, ці приміщення є атрактивними, а тому потрібні міськраді, щоб згодом там відкрили черговий ресторан. До речі, загальна площа приміщень — 1129,1 кв. м.

У будівлі знаходяться цінні архіви та наукова бібліотека. В архівах є інформація про історію всього західноукраїнського регіону, починаючи від Волині закінчуючи Чернівецькою областю. На думку Петрика — це банк цінної інформації, який потрібен усій державі.

“Це є дуже критична ситуація, все свідоме українське суспільство повинно стати на захист цього надбання”, — вважає Василь Петрик.

Раніше начальниця управління комунальної власності Львівської міськради Інна Свистун розповідала, що інститут “Укрзахідпроектреставрації” має заборгованість 7,87 млн гривень, тому “їх змушені виселити з приміщення”.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі