17:01
29.12.2021

Львівські лікарі провели складну операцію на спинному мозку 5-річної дитини (ВІДЕО)

Ще донедавна такі операції виконувалися лише за кордоном

У Львові лікарі зробили 5-річній дівчинці операцію на спинному мозку і повернули їй здатність ходити. Дівчинка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою.

Про це повідомляє Перше територіальне медичне об’єднання Львова, пишуть “Львівські новини”.

До 2021 року такі операції виконувалися лише за кордоном. Для медиків львівської дитячої лікарні це була перша операція такого типу.

“Нарешті вона знову зможе ходити! Наші лікарі повернули 5-річній дівчинці здатність вільно ступати ніжками”, – йдеться  у дописі.

Христина народилася здоровою дитиною: активно розвивалася і в рік навчилася ходити.

Однак за кілька місяців м’язи в її ногах почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося.

За якийсь час дитина вже не могла стати на стопи, а причиною була генетична хвороба Штрюмпеля. Це спадкове захворювання, яке вражає бічні і передні спинномозкові стовпи, і може призвести до паралічу ніг.

Щоб урятувати Христину, медики Міської дитячої клінічної лікарні провели селективну дорзальну різотомію. Нейрохірурги мали дістатися до спинного мозку і частково перерізати чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу. Цю операцію потрібно було виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух.

Наразі дівчинка проходить реабілітацію. Без опори вона ще не ходить, але вже може повністю ставати на стопи.

“Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася…

Якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити. І це для неї з батьками стане найкращим подарунком на Новий 2022 рік”, – кажуть у медичному об’єднанні.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі