19:34
07.04.2021

Львівські заклади пропонують знижки на напої у чашки відвідувачів

До кампанії «Обирай багаторазове» (#WeChooseReuse) вже приєдналися 14 мереж.

Громадська організація «Нуль відходів» (Zero Waste Lviv) анонсувала заклади, які пропонують каву зі знижкою у горня відвідувачів.

Про це повідомляє zaxid.net, пишуть “Львівські новини”.

Згідно з інформацією, до кампанії «Обирай багаторазове» (#WeChooseReuse) вже приєдналися 14 мереж.

Львів’янка Наталя полюбляє купувати каву із собою. Для цього завжди має своє багаторазове горня.

«Такі речі окуповують себе, коли ти ними користуєшся довго. Я люблю це своє горня. Я переважно, коли кудись йду, завжди його із собою беру» – каже Наталя Сколоздра.

Дівчина вважає, що кава у багаторазову тару від закладів, мала би й інших спонукати до зменшення відходів та ще й до економії власних грошей.

Для цього громадська організація «Нуль відходів» в межах кампанії #обирайбагаторазове презентувала спеціальну мапу. На ній вже 14 мереж, які пропонують напої зі знижкою, якщо клієнт зі своїм горням. До неї запрошують приєднуватись інших.

«Знижки варіюють від 5% до 20%. А також є фіксовані, наприклад, мінус 2 грн від вартості напою. А також інколи є бонуси, що кожна 8-ма кава у своє горнятко є безкоштовною» – розповіла голова громадської організації «Нуль відходів» Ірина Миронова.

Одна з мереж, яка приєдналась, має 250 кав’ярень в Україні. За напій у своє горня пропонують 2 гривні знижки. Таке заохочення впровадили ще три роки тому, втім пропозиція не надто популярна серед відвідувачів.

«По Україні, на жаль, статистика є дуже сумна: в своє горнятко лише 250 клієнтів за вчорашній день взяли. Це є дуже сумно, якщо брати, що в нас 250 точок» – коментує представниця мережі кав’ярень Наталія Чирич.

10 відсотків знижки за напій у свою склянку дають в іншій мережі. Сподіваються, що так зменшиться обіг одноразових горнят.

«Близько 100 кав в день готуємо в одноразові горнятка зараз, бо все на виніс. Зі своїм приходить 3-4 людини в день. Будь-який напій можемо зробити не важливо від розміру стаканчика» – кажуть баристки.

Додамо, що лише у Галицькому районі міста на вулицях стоять більше трьох сотень урн. З периферії, до прикладу, прибирають сміття раз на день, а у центрі буває що і чотири рази.

«В рік вивозиться десь близько 700 тонн сміття з району. А збір і утилізація цього сміття виходить більше, як мільйон гривень. Тому ми вітаємо такі ініціативи: звичайно, при зменшенні цього об’єму ми зможемо зекономити бюджетні кошти, відповідно, перескерувати їх на якісь більш потрібні речі» – розповів голова Галицької райадміністрації Андрій Зозуля.

До кампанії кав’ярні ще приєднуються, тож пропозицій буде дедалі більше. Також в організації наголошують, що багаторазові засоби в час пандемії не є більш небезпечними, ніж одноразові. Тож не несуть додаткової загрози здоров’ю, як дослідили європейські вчені з Федерального інституту оцінювання ризиків.

Також читайте:

 

Коментарі