12:53
05.11.2021

Львівський кардіолог розповів, як впливає коронавірус та вакцинація на роботу серця

У кардіологічному відділенні знаходиться 160 хворих, 80 з яких мають ускладнення від коронавірусу

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті у світі. Симптоми серцевих хвороб можуть бути різноманітними, але є деякі моменти, які обов’язково повинні стати приводом для візиту до лікаря.

Журналісти “Діла”поспілкувалися з львівським кардіологом Василем Процько, який розповів про серцево-судинні захворювання, які наслідки можуть бути у “сердешників” після перенесеної коронавірусної хвороби та чи впливає вакцинація на роботу серця.

  • Коли потрібно людині звертатися до кардіолога?

Конкретного віку немає. До кардіолога потрібно звертатися якщо є якісь покази, скарги. Якщо це маленька дитина, то є дитячий кардіолог, у випадку якщо у дитячого педіатра є застереження. Дорослим потрібно звертатися, якщо вони мають задишку при фізичному навантаженні або біль в ділянці серця – це як мінімум потрібно зробити кардіограму і проконсультуватися з кардіологом.

  • Чи впливає психосоматика на роботу серця?

Звичайно, що емоційний стан людини впливає на серце. Якщо людина часто нервує, то в майбутньому можуть виникнути проблеми з серцем. Емоційний стан керує з серцевим ритмом, а також серцевою діяльністю.

  • Як коронавірус впливає на серце і судини?

Є три основні патологічні механізми: 1. коронавірус має високу тромбогенність, тобто, утворюються внутрішньо-судинні тромби. В свою чергу, якщо утворюється тромб в судині, яка кровопостачає серце, то та судина спричиняє інфаркт. Якщо в людини спостерігається інфаркт і коронавірус – великий випадок летальності. Як в Україні, так і в Європі є дуже висока летальність, якщо інфаркт міокарда пов‎‎‎’‎язаний з коронавірусо‎м, незалежно від того яким шляхом лікувати. 2. Коронавірус впливає на серце так, як і будь-які віруси, які спричиняють гострі респіраторні захворювання, що є ризиком запалення серцевого м’яза. Вірус може уразити настільки, що м’яз буде просто знищено, і вже його не в силі буде відновити. 3. Через коронавірус загострюється не тільки серцево-судинні захворювання, але й будь-які хронічні захворювання. Якщо в пацієнта був інфаркт міокарда, то через коронавірус різко загостроюється ситуація, і починає ще більше прогресувати.

Станом на 5 листопада у КЛШМД м. Львова знаходиться майже 500 людей з COVID-19. З них 50 в реанімації, а на апараті ШВЛ більше 40. У кардіологічному відділенні знаходиться 160 хворих, 80 з яких мають ускладнення від коронавірусу.

  • В інтернеті є розповсюджена інформація, що після коронавірусу в серці з’‎являється рідина. Що це таке і чи є це насправді?

Так, є таке. Це запалення серцевої сумки – перикардит, внаслідок чого відбувається ексудація (виділення) рідини, як наслідок запалення. Зазвичай таке відбувається внаслідок ускладнення коронавірусної хвороби.

  • Якщо влітку фіксувалися поодинокі випадки міокардитів, то яка сьогодні вимальовується картина на тлі високих показників захворюваності на COVID-19?

Міокардит – запалення серцевого м’яза. Наразі збільшилась кількість міокардитів. Я вважаю, це пов’язано з штамом “Дельта”, адже він є більш агресивним, вірулентним, контагіозним. Ми бачимо, що збільшилася кількість летальних випадків. Якщо раніше люди похилого віку частіше хворіли, то зараз молоді люди переносять важку форму коронавірусу з ускладненням серцево-судинними декомпенсаціями. Якщо ми бачимо, що пацієнти які мають серцево-судинне захворювання і ковід, то в них значно вища летальність, ніж в тих пацієнтів які не мають супутніх захворювань.

  • Чи поступають до вас в лікарню “сердешники” після коронавірусної хвороби?

Так, досить часто трапляються такі випадки. Після коронавірусу дуже тяжкі пацієнти поступають, декомпенсовані, ті які мали раніше серцеву недугу, і перенесли коронавірус – “просто розвалюються”. Адже вірус руйнує людину з середини. У пацієнтів загострюється і прогресує серцева недостатність, і боротися з таким дуже складно, відповідно серед людей з вадами серця, які перенесли коронавірус збільшується летальність.

ВАКЦИНАЦІЯ

“Почну з того, що якщо говорять не потрібно ваккцинуватися – це міф. Вакцинуватися потрібно обов’язково. За допомогою вакцинації людство подолало величезні епідемії. Проте, якщо людина вакцинувалась, це не означає, що вона не захворіє на коронавірус – це означає, що вона буде мати імунітет, принаймі, буде хоч трохи захищена.
Я був першим медиком у лікарні КЛШМД міста Львова, який вакцинувався проти ковіду, адже на початку першими вакцинували саме лікарів. Перша вакцина, якою я вакцинувався – Covishield, компанії AstraZeneca (Індія), друга вакцина вже була європейська. Основне гасло від мене, як від лікаря – це вакцинуватися однозначно!”, – наголосив лікар.

  • Чи впливає вакцина на роботу серця?

Вакцини абсолютно ніякого відношення не мають до роботи серця. Вони жодним чином не впливають. Ці міфи потрібно розвінчувати, адже люди бояться вакцинуватись. Ризик захворіти на коронавірус і померти є значно більшим, ніж вакцинуватись. Людям з вадами серця потрібно вакцинуватись. Ті що перенесли інфаркт, інсульт, ті що мають цукровий діабет – їм тим більше потрібно вакцинуватись, адже якщо є супутня паталогія коронавірусу   – це є більший ризик поганих наслідків і летальності.

  • Чи варто звертатися до лікаря після вакцинації?

Однозначно я рекомендую проконсультуватися з кардіологом, зробити кардіограму, ультразвукове досліження серця, і тоді вже відкоригувати лікування.

  • 2 листопада у Львові на проспекті Чорновола через серцевий напад помер за кермом водій маршрутки.

Насправді, дуже багато автокастроф стається саме через зупинку серця або інфаркт у водія. Щоб вберегти себе люди повинні проходити профілактичні огляди, особливо водії, таких великих транспортних засобів. Як мінімум, старшим людям рекомендується міряти артеріальний тиск й чистоту серцевих скорочень.

  • Інфаркти можуть виникати тільки у людей похилого віку?

Зараз інфаркт дуже сильно “помолодшав”. Якщо раніше інфаркти були переважно в людей 60+, то зараз 40+.
Наймолодшій людині з інфарктом, яка знаходилась на лікуванні у львівській лікарні, було 23 роки. Зазвичай у молодих людей стається інфаркт через зловживання енергетичними напоями, а також наркотиками.

  • Як вберегти себе від серцево-судинних захворювань?

Кожного року потрібно проходити профілактичний огляд. Якщо щось турбує, то не потрібно відразу бігти в аптеку чи питати сусідку пораду, потрібно комунікувати зі своїм сімейним лікарем, який зможе скерувати вас на потрібний огляд до профільного спеціаліста.

  • Із 8 до 20 листопада у львівській лікарні хірурги з США прооперують 25 дітей з вадами серця.

Так, з понеділка, 8 листопада, починаються операції, в яких я безпосередньо буду брати участь. В Україні є багато дітей з вродженими вадами серця, які є не курабельні, і їм вже запізно робити такі кардинальні операції, проте всі вони будуть проконсультовані спеціалістами з США. У більшості дітей будуть виконані якісь певні симптоматичні, паліативні операції, які полегшать страждання. У деяких будуть втручання направлені на повне виздоровлення.

  • Чи збільшилась кількість роботи після призначення вас на нову посаду?

Роботи збільшилося в рази. У мене не буває такого дня, щоб я не був на роботі. Кожних вихідних чергування в операційній. Я керую великим персоналом, щодня отримую енну кількість дзвінків – від пацієнтів, хворих, лікарів.
Я не боюсь роботи, я люблю свою роботу, адже в такому середовищі я зростав. Мій батько лікар, який весь час проводить на роботі, так зараз і я. Після створення центру серця та судин відкрився більший спектр операцій, які  можна здійснити у нашій лікарні. Крім того, наш генеральний директор, який виконує шалену роботу, тим самим мотивує і є прикладом та лідером для нас всіх – без нього було б важче працювати.

Як розповів журналістам “Діла” Василь Процько, в середньому кожного дня львівські лікарі кардіологічного відділення здійснюють 5 операційних втручань. Пацієнтів стало набагато більше ніж раніше, і це не тільки люди з вадами серця зі Львова, але й інших областей.

Читачам також цікаво:

Коментарі