15:35
09.02.2022

Львівський літературознавець подасть до суду на київського науковця через плагіат

Кандидат філології, літературознавець, автор близько 200 наукових праць Богдан Тихолоз подасть до суду на київського науковця Дмитра Дроздовського. За словами Богдана Тихолоза, автор скопіював фрагменти його літературної роботи про шістдесятників та видав за свої. 

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Про це літературознавець написав на своїй Facebook-сторінці, пишуть “Львівські новини”.

Мовиться про працю Дроздовського “Українське шістдесятництво: розставляючи крапки…”. У ній Тихолоз знайшов прямі текстові запозичення зі своєї роботи з книги “Поети-шістдесятники” без будь-яких посилань на авторство.

На фото Дмитро Дроздовський

“Ти злодій. Відколи обрав криву стежку. І не корч із себе ображену дитину, у якої злий дядя хоче забрати цукерку. Ти вже давно саме той статево зрілий дядько*, який відбирає цукерки в інших”, – йдеться у дописі.

Тихолоз вимагає виключення Дмитра Дроздовського «з усіх можливих експертних і вчених чи методичних рад (зокрема й експертної ради Українського культурного фонду», а також критичної перевірки та переоцінки інших праць автора.

“Нагадую: ти випускник одного з найкращих університетів країни, тож не ганьби alma mater і своїх учителів, розказуючи байки, нібито вам там не розповідали, що красти – гріх, а натомість учили списувати і видавати чуже за своє”, – додав літературознавець.

На фото Богдан Тихолоз

“Тому порада: Дмитре, пиши ліпше роман про злочин і кару. Тільки, гляди, не списуй у Достоєвського. Там є трохи й про любов, якщо що. І, будь ласка, не захищай його як докторську дисертацію. Не плутай грішне з праведним”, – підсусмував Тихолоз.

Довідка:

Тихолоз Богдан— український літературознавець, франкознавець; директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка; публіцист, блоґер, співавтор науково-просвітницького інтернет-проекту ФРАНКО: НАЖИВО / FRANKO: LIVE. Кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник. Доцент кафедри теорії і практики журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Член Національної спілки журналістів України, Наукового товариства імені Шевченка, Міжнародної ради музеїв (ICOM)  Голова Асоціації музеїв Івана Франка.

Дмитро Дроздовський – головний редактор журналу іноземної літератури “Всесвіт”, член Комітету з Національної премії Шевченка, заслужений працівник культури України, кандидат наук, лауреат премій ім. О.Гончара, ім. О.Білецького, ім. І.Кошелівця, ім. В.Сосюри, газети “Літературна Україна” і журналу “Кур’єр Кривбасу”, автор шести книжок (першу видав у 17 років), консультант МОН щодо викладання літератури в школі, член журі конкурсу “Вчитель року”, експерт у рейтингу “Книга року” та Українського Культурного Фонду, рецензент книжок і дисертацій. У 2018 р. комісія Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України виявила у книжці Дроздовського “Множинність реальності в англійському постпостмодерністському романі” 64% плагіату.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

 

Коментарі