09:33
01.12.2022

Майже половина новин у львівських медіа – про війну

Понад 43% новин у львівських ЗМІ є про війну. Найчастіше журналісти пишуть про бойові дії, соціальні наслідки і кримінальні події. Майже немає повідомлень з окупованих територій. А мову ворожнечі зафіксовано майже в 1% текстів про війну.

До моніторингу ІМІ потрапило п’ять онлайн-медіа: Zaxid.net, Вголос, 032, Твоє місто, Гал-інфо. Метою було проаналізувати тематику новин про війну, а також дослідити у цих текстах використання мови ворожнечі. Загалом проаналізовано 938 матеріалів, опублікованих з 7 по 11 листопада. З них 43,5% текстів є про війну. Причому історії про війну на “Вголос” становлять понад 61% від загальної кількості текстів видання, “Твоє місто” – 48%, “032” – 45%, “Zaxid.net” – понад 35% і “Гал-інфо” – 30%.

Тематика новин про війну

Найбільша кількість новин у львівських онлайн-медіа стосувалася бойових дій – майже 43% від загальної кількості текстів про війну. Це матеріали про втрати ворога, звільнення населених пунктів українською армією, повернення захисників з полону, похорони військових.

На другому місці новини про соціальні наслідки війни – 12% від загальної кількості текстів про війну. Переважно вони стосувалися інформації про відключення світла.

Далі йдуть кримінальні новини. Вони становлять 10% текстів від загальної кількості новин про війну. Медійники писали про затримання коригувальника, блогера, який знімав прильоти, оголошення підозр у держзраді, смерть херсонського колаборанта Кирила Стремоусова. Взагалі кримінальних новин не було на сайті “032”. А найбільше кримінальних повідомлень було на “Вголос” і “Zaxid.net” – по 14 і 11% від текстів видань про війну.

Ще 8% від загальної кількості новин про війну були тексти про обстріли, руйнування цивільної інфраструктури та ліквідацію їх наслідків. Натомість повідомлення про цивільних жертв війни (смерті людей внаслідок обстрілів, постраждалі через розстріл авто) становили 2% новин.

Доволі багато писали львівські журналісти про гуманітарну допомогу і міжнародну підтримку – 8% новин від загальної кількості текстів про війну. Це матеріали про надання Україні від міжнародних партнерів систем ППО, озброєння, наметів з обігрівом для військових, електрогенераторів, кошти на фіксацію воєнних злочинів. Не зафіксовано новин на цю тему лише на сайті “032”. А найбільше було на “Zaxid.net” майже 20% від воєнних повідомлень видання.

Тексти про роботу волонтерів, активістів становлять 7% від загальної кількості новин про війну. Це матеріали про те, що з Львівщини на передову передали авто, проведені концерти, футбольні турніри на підтримку ЗСУ,  забіг для збору коштів на утримання тварин із зони бойових дій, виготовлення окопних свічок, ремонт авто для захисників.

Новини про внутрішньо переміщених осіб, біженців становлять майже 3% від загальної кількості новин про війну. Журналісти писали про те, що переселенці можуть отримати грошову допомогу, відкриття прихистку для ВПО, як студентам з окупованих територій і переселенцям перевестися на бюджетну форму навчання.

0,7% матеріалів від загальної кількості новин про війну – це повідомлення з окупованих територій. Про них писали журналісти лише “Вголос” та “Гал-інфо”. Також усі 5 досліджуваних ЗМІ взагалі не публікували текстів про повітряні тривоги.

Ще 6% від загальної кількості новин про війну становлять інші тексти. До прикладу, матеріали про переговори, внесення законопроекту про продовження воєнного стану та мобілізації, створення методичок для російських медіа, написання захисниками радіодиктанту, анонс марки “Херсон – це Україна”.

Московити, рашисти, орки у новинах

Мова ворожнечі – це будь-які вислови, контекст чи візуальне зображення, що призводить до створення або ж поглиблення вже існуючої ворожнечі між відмінними за певними ознаками групи суспільства.

1% від загальної кількості матеріалів про війну або 4 тексти у львівських ЗМІ містять мову ворожнечі. По факту, це новини лише на сайті “Вголос”. Журналісти використовували слово “московити”. Наприклад, “наразі зрадник продовжує працювати на московитів”, “московитів знищили у Зеленівці, що на Херсонщині”, “московити планують нові ракетні удари по Україні”. Таких слів в інформаційних матеріалах варто уникати.

Також журналісти сайту “Вголос” у 18 новинах використовували слова “орки”, “рашисти”. А на сайтах “032” та “Гал-інфо” зафіксовано вживання лише слова “рашисти” у 2 і 1 новинах відповідно. Ці слова вживаються у львівських медіа як синоніми до слова російсько-окупаційні війська, російські загарбники, російські військові. Комісія із журналістської етики вважає, що використання у таких випадках слова “рашисти” жодним чином не дискримінує групу людей за національною ознакою, бо йдеться не про приналежність до певної національності, а групи, яка є ворожою до українців. А от слова “орки” в інформаційних матеріалах КЖЕ не рекомендує вживати, а прямо називати російськими воєнними злочинцями без евфемізмів.

Мар’яна Сич, регіональна предствниця ІМІ у Львівській області

Коментарі