17:19
13.01.2022

Маланкування: унікальна Різдвяна традиція наших предків (ФОТО, ВІДЕО)

Обряд маланкування поєднує в собі язичницькі та християнські традиції

Сьогодні, 13 січня мешканці більшості території України святкують Щедрий вечір, проте в деяких кутках нашої Батьківщини цей день відзначають старовинною українською традицією — маланкуванням, пишуть “Львівські новини”.

Маланка йде центром Коломиї

Маланкування — старовинний український обряд, що об’єднує в собі християнські та язичницькі традиції. Зараз здебільшого поширений на територіях Галичини, Буковини та Поділля, проте можуть відзначати в інших регіонах, для прикладу на Одещині. Персонажі обряду показують різні сценки, танцюють та співають (у тому числі колядки та щедрівки), водночас прославляючи Христа.

Танець “циганок”

Це дійство може дещо нагадувати різдвяний вертеп, проте є суттєва різниця. Перш за все у вертепі прославляють народження Христа, в той час як маланка показує всю історію України.

Серед образів є українські захисники різних часів: козаки, січовики, воїни УПА

Відрізняються й персонажі в маланці, серед яких є біблійні герої, персони з нашої історії, а є специфічні: царі, турки, козаки, січовики, улани (кінне військо), Василь та Маланка, маленькі гуцули, чорт, смерть, “жид”, “циганки” тощо.

“Жид”

Смерть

На відміну від вертепу, де ходять по домівках та колядують, маланка зазвичай ходить вулицями, де зупиняє автомобілі та випрошує в перехожих гроші.

“Жид” вимагає гроші в перехожих

“Циганка” зупиняє автомобілі, щоб дали гроші маланці

Також особливим є те, що це чоловіча традиція, відповідно вони й переодягаються у жіночі персонажі. Хоча є і випадки, коли маланкувати ходять дівчата.

“Циганка”

Маланкка від вертепу відрізняється ще, кількістю людей, які беруть участь. Для прикладу в маланці з Молодятина, що на Прикарпатті, брали участь близько 60 персонажів, кожен з яких відігрує свою роль.

Маланка з села Молодятин Коломийського району, що на Прикарпатті

Дохристиянські традиції окутують цей обряд своєю специфікою. Згідно з приказкою, якщо чоловік пішов один раз в маланку, ту мусить ще 7 разів маланкувати. Проте деякі люди щороку йдуть в маланку протягом майже всього життя.

Василь Чемерис вже 58 років ходить маланкувати, останніх 20 він головує обрядом. За словами керуючого, свій виступ маланка з Молодятина готує заздалегіть (мають 3-4 репетиції), а сюжет та слова для сценок отримали ще від діда-прадіда. Чоловік вшановує традиції своїх предків та готує молоде покоління до маланкування.

Василь Чемерис у ролі Маланки

Щодо Щедрого вечора, то ті, хто ходить маланкувати 13 січня, щедрують 18, перед святом Водохреща.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

 

 

Коментарі