11:43
14.09.2021

Мерія Львова виявила 20 га лісу, які ексголова ЛОДА роздав під багатоповерхівки

Понад чотири роки ці земельні ділянки пустували: тут не збудували жодного дачного будинка, натомість територія продовжувала заростати лісом

На північній околиці Львова планують забудувати житлом частину лісу площею близько 20 га. Багатоквартирні будинки будуватимуть у Брюховицькому лісі на ділянках, які у ще у 2017 році тодішній голова ЛОДА Олег Синютка віддав атовцям під дачне будівництво. Уже тоді лунали припущення, що насправді цим рішення скористаються зовсім не атовці. Так і вийшло.

Про це інформує “ZAXID.NET”, пишуть “Львівські новини”.

Замість заміських будиночків, де мали б мешкати ветерани російсько-української війни у лісі виросте багатоквартирне житло.

Блакитним кольором на фото показана територія дачного кооперативу (фото ЛМР)

Територія колишнього військового містечка №230 на вул. Замарстинівській у Львові активно заростає лісом. Про те, що колись тут базувались військові, нагадують численні руїни будівель, які вкриваються зарослями. Місцевість тут ідеальна: з одного боку – Львів, з іншого – вже Брюховецький ліс. Не дивно, що ця земля уже багато років цікавить забудовників, зрештою як і території інших закинутих військових частин у Брюховичах.

У 2017 році тодішній голова ЛОДА Олег Синютка видав розпорядження, яким виділив тут 143 земельні ділянки по 0,7 га кожна членам дачного кооперативу «Патріот-3». Тоді це рішення голови ЛОДА супроводилось скандалом, адже ділянки під дачі розташовані у лісі, хоч юридично він не оформлений.

Щоб запобігти цій забудові, місцеві активісти надсилали звернення до Олега Синютки, створювали петицію, а народні депутати Остап Єднак і Ганна Гопко навіть відправили звернення до Генпрокуратури та Держекоінспекції, де просили перевірити законність розпорядження Синютки. Втім жодних видимих результатів ця депутатська активність не принесла. Навіть більше – у квітні 2019 року Синютка виділив ще 19 ділянок під дачі на цій території, таким чином загалом кооператив отримав 162 ділянки.

Тоді, у 2017-2019 роках, Олег Синютка, як чинний голова ЛОДА, мав право виділити ці ділянки будь-кому, адже вони були розташовані формально за межами населеного пункту і не належали ні Львову, ні Брюховичам.

Під час ретельної перевірки списків власників ділянок журналісти виявили людей, які вже раніше безкоштовно отримували ділянки в області та по 100 тис. грн матеріальної допомоги від Львівської міськради як бійці АТО. І хоч в Україні немає обмежень на кількість землі для військових, таке рішення голови ЛОДА сприймалось досить неоднозначно. Серед власників землі тоді, зокрема, опинились відомі учасники вуличних протестів у Львові: Сергій Лейченков, Олег Дудок, Андрій Різничок, Руслан Оруджев тощо, а також працівники поліції та СБУ, які служили в АТО. Також у списку власників землі біля Львова виявились атовці з Дрогобицького і Сколівського районів.

Понад чотири роки ці земельні ділянки пустували: тут не збудували жодного дачного будинка, натомість територія продовжувала заростати лісом. Інтерес медіа, активістів і екологів до цієї історії зник, адже по суті нічого цікавого не відбувалось.

Втім відмовлятись від ідеї щось таки збудувати на цій землі ніхто не планував. У 2018 році власники земельних ділянок створили новий дачний кооператив «Патріот-1» і попросили Олега Синютку виділити їм ще 4,9 га під «облаштування захисних смуг, доріг, проїздів, будівель і споруд загального користування». У травні 2019 року Олег Синютка видав розпорядження, яким дозволив членам кооперативу розробити проект землеустрою на цю нову ділянку. Це було перше рішення, яке необхідне для отримання землі у власність.

Проте остаточно передати землю у власність кооперативу Олег Синютка так і не встиг – після місцевих виборів у 2020 році і створення Львівської МТГ ця територія перейшла у розпорядження Львівської міськради.

Житлові будинки замість дач

Уже в 2021 році дачний кооператив «Патріот-1» звернувся уже до Львівської міськради, щоб остаточно отримати нову земельну ділянку. 11 серпня проект ухвали про виділення цієї землі оприлюднили на офіційному сайті депутатів міськради. У документах вказано, що тепер члени кооперативу хочуть отримати дві земельні ділянки по 5,1 га і 0,24 га але не у власність, а в оренду. При цьому орієнтовна сума оренди становитиме 924 тис. грн на рік.

У проекті ухвали вказано, що додаткові ділянки потрібні для дороги та проїздів до приватних ділянок атовців. Втім насправді йдеться про будівництво проїздів між багатоквартирними будинками, які тут планують збудувати.

Члени дачного кооперативу «Патріот-1» не приховують, що мають вже конкретні домовленості із забудовником про багатоквартирне будівництво на дачних ділянках. Про це ZAXID.NET розповів співзасновник дачного кооперативу «Патріот-1» Сергій Лейченков. За його словами, ще з 2018 року члени кооперативу шукали забудовника, з яким можна буде домовитись.

«Більшість буде працювати з інвестором і свої ділянки віддавати в обмін на квадратні метри. Це вже погоджено. Були зустрічі з інвесторами з 2018 року: представники корпоративу вели пошук забудовників, які б дали вигідні умови. Знайшлись люди, які пропонують такі», – розповідає Лейченков.

Сергій Лейченков відмовився назвати як і забудовника, який планує будувати багатоквартирні будинки, так і кількість квартир, які отримають атовці. За його словами, забудовник має намір обмежитися 4-поверховими будинками, вважаючи, що таке житло на ділянках дачного кооперативу дозволене.

«Забудовник готовий співпрацювати з будь-ким з кооперативу – власником ділянки, хто йде на такі умов співпраці. Це буде багатоквартирне будівництво. Норми [висотності] там 12-метрові, і забудовник не порушить ці умови, оскільки у нас було першою умовою – дотримання всіх дозвільних і містобудівних норм. 23 учасники кооперативу з 162 вже погодилися на пропозицію інвестора і ми будемо запускати після [отримання] всіх дозвільних документів процес будівництва. Відповідно, учасники, у яких є нагальна потреба у квадратних метрах, будуть у першій черзі. Поступово так зайдуть в квартири всі члени кооперативу, які погодились на співпрацю з інвестором», – розповідає Лейченков.

За словами Лейченкова, зараз тривають перемовини з забудовником і кількість членів кооперативу, які погодяться віддати свою землю в обмін на квадратні метри, ще зросте.

«Зараз бійці потрошки будуть підписувати угоди, тоді вже можна буде оприлюднити якусь інформацію. Для нас тиша – це запорука щастя», – каже Лейченков, стверджуючи, що за оренду землі, яку кооператив планує взяти у міста під дорогу і проїзди (924 тис. грн/рік), будуть платити атовці, а не забудовник.

ZAXID.NET поспілкувався ще з одним членом кооперативу «Патріот-1» Олегом Дудком. Він заявив, що не говорив ще із забудовником і взагалі не знає про домовленості членів кооперативу щодо квартир. Водночас будувати дачу на своїй ділянці Дудок також не планує.

«Взагалі я розглядаю такий варіант, як інвестор-забудовник, але там є кооператив і я так думаю, що це має бути колегіальне рішення. Я би будувався там сам, але там далеко комунікації і я зрозумів, що ніколи цього не зроблю. Тому чекаю, що буде. Я чув, що багато було всяких забудовників, але конкретики не було ніякої», – стверджує Олег Дудок.

Він каже, що не знав про відсутність комунікацій на цій території, коли отримував ділянку.

Шахрайська схема і ліс

Згідно з планом зонування Шевченківського району Львова, територія, де буде вестися будівництво, належить до зони Р-3 (рекреаційна зона озеленених територій загального користування). Детальний план цієї території передбачає тут будівництво дачних будинків на 1-2 поверхи з мансардою. Будувати багатоквартирні будинки тут не можна, пояснює експерт з містобудування Георгій Могильний. Втім забудовникам часто вдається обійти таку заборону.

«Якщо в детальному плані території написано 1-2 поверхи+мансарда, то більше вони нічого не зможуть збудувати. Чотири поверхи – це порушення детального плану. Але є купа аферистичних схем, коли можна зробити мансарду, наприклад, на 5 поверхів. Але щоб щось там побудувати, вони мають отримати містобудівні умови і обмеження. Якщо вони кажуть, що можуть побудувати чотири поверхи, то у них має бути домовленість з органом, який видає містобудівні – у цьому випадку Львівською міською радою», – каже Григорій Могильний.

За його словами, забудовники знають багато шахрайських схем, яким чином можна обійти усі містобудівні обмеження.

«Існує шахрайська схема навіть на законодавчому рівні. Можна дачні будинки переводити у житлові, і там прописуватись без зміни цільового призначення землі. Тобто фактично землю видали під дачі, а замість дач побудували житловий будинок, зробили технічну інвентаризацію, що це відповідає вимогам житлового будинку і перевели його у житловий будинок. Тобто рекреаційні землі стають житловою забудовою. Але це про індивідуальні будинки. А от багатоквартирні будинки будувати ніяк не можна. Єдиний шанс – якщо внесуть зміни у детальний план території чи розроблять новий генаплан, тобто коли там передбачають багатоквартирну забудову», – каже Георгій Могильний.

За його словами, забудовник може спробувати збудувати багатоквартирні будинки під виглядом дачних.

«Вони збудують багатоквартирні житлові будинки, а на документах це будуть дачі. Люди у такому випадку стають власниками не квартир, а частини дачного будинку. Потім вони зможуть переоформити документи і перевести це у житлові будинки. І повірте, атовці отримають там декілька квартир, а більшість піде на продаж», – впевнений експерт.

Співзасновник дачного кооперативу «Патріот-1» Сергій Лейченков заявив ZAXID.NET, що на території, де буде вестися будівництво, немає лісу. У пояснювальній записці проектного підприємства «Рейтинг», яке розробляло для кооперативу «Патріот-1» документацію на цю землю, вказано, що тут розташовані «поодинокі дерева листяної породи», які підлягають вирубці під час будівництва доріг.

Судячи з свіжих фотографій та відео з місця, очевидно, що поодинокими деревами називають досить густий ліс. І такий ліс росте як і на приватних землях автовців площею 15 га, так і на ділянці, яку вони планують отримати під дороги. Втім юридично ці дерева не захищені, бо в усіх офіційних документах цього лісу справді не існує.

На території дачного кооперативу росте густий ліс, хоч у документах його немає

Натомість міська влада Львова заявляє про те, що наразі не готова віддавати ліс під багатоквартирне будівництво. Про це каже заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

«Справа в тому, що наші працівники земельного управління перед кожною ухвалою виїжджають на місце і в цій ситуації теж зробили огляд. Вони побачили, що це фактично є лісом. Ця ділянка повністю насичена багаторічними деревами, хоча у проекті землеустрою там написано, що дерева є де-не-де, рідко. Насправді це не так. Мені видається, що це дуже серйозна річ і тут треба дуже добре думати і аналізувати», – заявив Зубач.

За його словами, після створення Львівської МТГ і приєднання нових територій до міста, уже вдалося виявити не один випадок, коли землі в лісах оформлені під будівництво.

«Ми бачимо, що в тих громадах, які доєдналися до міста Львова, починають вилазити різні містобудівні і земельні рішення, коли на папері там ніби чиста земельна ділянка, а по факту там є ліс. Ми плануємо прийняти рішення, щоб провести повну інвентаризацію на таких територіях і звірити те, що викладено на папері, і те, що є по факту. Тому що ліси потрібно берегти, і міська рада точно не буде продовжувати ту політику, яку проводили Брюховичі чи попереднє керівництво ЛОДА. Я вважаю, що таке ставлення до лісів – це злочин», – каже Любомир Зубач.

Хто всі ці люди?

За даними платформи YouControl, засновниками дачного кооперативу «Патріот -1» є Костянтин Дерюгін, Сергій Лейченков та Степан Скрип. Загалом у держреєстрі є кілька пов’язаних між собою дачних та житлових кооперативів із назвами «Патріот-1», «Патріот-2», «Патріот-3». Усі вони зареєстровані за однією адресою на вул. Грушевського, 16 у Львові. Серед засновників організацій – члени угруповання «УСУ АТО» Олег Дудок Андрій Різничок, голова ГО «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдана Сірків та ще одна представниця цієї організації Марія Ференц-Гута. Як показує аналіз виділення ділянок для учасників АТО, члени саме цих кооперативів мають пріоритет на отримання земельних ділянок на Львівщині.

Члени цих кооперативів люди відомі у Львові тим, що неодноразово проводили різні акції протестів. Їх також об’єднує участь в земельній афері у селі Стрілки із отримання землі під розширення «Едем резорту» Ігоря Кривецького. Йдеться про 65,5 землі атовців, які Кривецький переписав на свою компанію. Окрім того, члени «Патріот -1,2,3» та «УСУ АТО» перепродували ділянки, які отримали під гаражні кооперативи у Львові.

Читачам також цікаво:

Коментарі