18:43
23.11.2022

Мешканці Львівщини зібрали 50 коробок книг для української бібліотеки у Гданську

Мета ініціативи – підтримка українців, які вимушено виїхали за кордон

26 жовтня очільник Львівської ОВА Максим Козицький ініціював збір книжок українською мовою для бібліотеки у Гданську, яка працює на базі благодійної організації Fundacja RC.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА, пишуть Львівські новини.

З 26 жовтня Львівська ОВА стала майданчиком для збору літератури, яку приносили жителі Львівщини. Такі ж пункти збору облаштували у кожній РВА.

«Дякую родині Балабаїв за те, що ми змогли долучитись до важливого процесу. Ідея належить їм, а ЛОВА стала майданчиком для реалізації, ми залучили свою структуру, структури районних адміністрацій, пресу – дуже багато людей зі всієї області підтримали збір. Долучилися жителі всіх районів. Ми сподівалися зібрати 1000 книг за два тижні, але за короткий термін вдалось значно більше – 2560 примірників. Це 50 важких коробок з цікавою літературою, які уже найближчим часом волонтери повезуть у Гданськ», – розповів Максим Козицький.

Він додав, що метою ініціативи є підтримка українців, які вимушено виїхали за кордон.

«Українська діаспора в Гданську зростає в час війни, а для того, щоб українці чули українське слово та  читали українську літературу, там започаткували бібліотеку. Зі свого боку, ми зібрали понад 2000 книжок, сподіваюсь, завдяки цьому люди відчують єднання з Батьківщиною. Ми готові і надалі бути майданчиком для реалізації подібних акцій», – підкреслив очільник області.

Один з ініціаторів збору, львівський митець Олександр Балабай розповів, як виникла ідея започаткувати бібліотеку української літератури у Гданську.

«Коли почалась повномасштабна війна, моя дружина, Дарина Балабай, почала координувати проєкт з допомоги українцям в Гданську на базі благодійної організації Fundacja RC. Вона помітила, що у Гданську не вистачає українських книжок, інформації українською, так і створили бібліотеку. Вона постійно поповнюється книгами, на базі закладу проводять майстер-класи, презентації, зустрічі з письменниками, артистами, музикантами. Охочих читати є дуже багато, а фундація не має можливості закупляти книги. Тому дякую очільнику області за те, що він організував збір», – зазначив Олександр Балабай.

Зібрані 50 коробок книг волонтери найближчим часом повезуть у Гданськ.

До збору книг долучилися усі департаменти, відділи та управління Львівської ОВА. Наприклад, фахівці департаменту освіти і науки Львівської ОВА, принесли дев’ять торбин з книгами. Активно підтримали збір жителі усіх районів нашої області.

Читачам також цікаво:

Коментарі