16:15
06.09.2021

Мільйонні збитки за два місяці: журналіст провів розслідування, як ставленики Камельчука заробляють на державних шахтах

У серпні цього року жінки та діти шахтарів прийшли з пікетом

У червні керівник та топменеджер державного підприємства “Львіввугілля” пішли у планову відпустку. Таку можливість не оминув нардеп Юрій Камельчук, який розставив замість них своїх людей на ключові посади керувати державними шахтами.

Розслідування провів журналіст Євген Міклушка, пишуть “Львівські новини”.

Проте “захопленням влади” на шахтах не завершилося – команда Камельчука почала заробляти на цьому гроші: знизили ціну на вугілля і продавали його дешевше тільки одній компанії. За два місяці держава зазнала збитків на суму близько 8 млн 100 тис. грн.

“Про корупційні схеми у вугільній сфері йдеться у спеціальному розслідуванні журналістів телеканалу “Еспресо” у програмі “Вечір з Миколою Княжицьким”, – повідомляє “Еспрессо.Захід”.

Юрист, правозахисник Андрій Петришин зазначає: “Призначенням на ключові посади займається Міненерго, проте без лобіювання Камельчука, я впевнений, тут не обійшлося”.

Щоправда, мешканці Червонограда можуть пам’ятати нинішнього нардепа від “Слуги Народу” як Юру Кривокобилка, який займався продажем та ремонтом мобільних телефонів, а згодом змінив прізвище на Камельчук і став “мегауспішним” бізнес-тренером практично без власного бізнесу. У 2019-му ще й був обраний до Верховної Ради від президентської партії “Слуга Народу”. Згодом у парламенті він очолив тимчасову слідчу комісію, яка повинна була розібратися з кризою в вугільній галузі, зокрема, на Львівщині. А це відкрило перед нардепом двері до високих кабінетів і до Міністра енергетики.

Попереду: нардеп Юрій Камельчук. Позаду: т.в.о. директора ДП “Львіввугілля” Павло Прокопик та керівник Служби безпеки на “Львіввугіллі” Дмитро Даренський

Діти шахтарів просять про виплату зарплат

У серпні цього року жінки та діти шахтарів прийшли з пікетом до директора Павла Прокопика, але замість нього з людьми почав говорити саме Камельчук. Він “переводив стрілки” на попередників, тим часом його призначенці просто стояли осторонь, за спиною нардепа, та мовчали.

Сам тимчасово виконуючий обов’язки директора ДП “Львіввугілля” Павло Прокопик розповідає, що його на посаду призначив міністр, а передувала цьому лише співбесіда: “Я пройшов співбесіду, коротку, розказав своє бачення, подивились на роботу шахти, на якій я працюю”. Як відомо, чоловік не презентував якоїсь програми розвитку та не брав участі у конкурсі на цю посаду.

Народний депутат Михайло Боднар зазначає, що заміну керівництва пов’язують з проханням Камельчука до нового міністра, а також додає, що зазвичай на таку керівну посаду ставлять значно досвідченіших людей.

Юрист Андрій Петришин зауважує, що одним із заступників т.в.о. Прокопика є Богдан Голінчак, який був засновником та керівником ТОВ ВП “ЗВЗ”, що понад 10 років займається торгівлею вугіллям. У компанії більше 7 млн грн податкового боргу та десятки кримінальних й господарських справ у судах. Крім того, Голінчак був засновником та керівником компанії ТОВ ВП “Західвуглезбут”, що займається, по суті, тим же, що й “ЗВЗ”. Тут вугілля купили – там вугілля продали. Хоча ця компанія податкових боргів немає, шлейф кримінальних проваджень у неї доволі довгий.

Третя приватна компанія з орбіти цього топ-менеджера – ТОВ “ЗАХІДВУГЛЕБУД”. Тут Богдан Богданович є єдиним власником та керівником. Займається ця фірма теж торгівлею твердим паливом. У цих компаніях помітно тенденцію: якщо в ній накопичуються борги, то Голінчак відкриває наступну.

А керувати службою безпеки на “Львіввугіллі” призначили Дмитра Даренського – депутата Червоноградської міськради від фракції “Слуга Народу” і за сумісництвом – помічника народного депутата Юрія Камельчука. Іншими словами – очі та вуха Камельчука на держпідприємстві.

Наказ про зниження ціни на вугілля – робота собі в шкоду?

Юрист, правозахисник Андрій Петришин зазначив, що на другий день після призначення генерального директора ДП “Львіввугілля” було видано наказ про зниження ціни з 2200 грн до 1660 грн. за тонну вугілля. Поки інші компанії звертались та пропонували 2000 чи 2100 грн, – керівництво відмовляло, а натомість продавало за ціною 1600 грн фірмі комерційного директора “Львіввугілля” – “Західвуглезбут”. За короткий проміжок часу ця компанія встигла придбати тонни вугілля – зі знижкою 450-550 грн на кожній.

“Дивно виходить: коли в ДП “Львіввугілля” звертаються представники різних компаній і пропонують купити вугілля за 2000 гривень за тону, за 2100 за тону, а керівництво відмовляє. Проте продає за меншою ціною, наприклад, по 1600 фірмі, пов’язаній з новим комерційним директором “Львіввугілля”. Заздалегідь вимальовується така схема, що купляють дешевше, а вже на ринку продають дорожче і на рівному місці заробляють на тоні тих самих 500-600 гривень”, – зазначає народний депутат Михайло Боднар.

“І збитки в цьому випадку державі були завдані, за нашими спостереженнями, на близько 8 млн 100 тис. гривень”, − зауважив юрист, правозахисник Петришин.

І це тільки те, що лежить на поверхні. Нове керівництво переуклало договори на постачання паливо-мастильних матеріалів, деревини та  металопрокату, необхідних для функціонування шахт.

“Якщо станом на березень 2021 року було укладено можливість купівлі лісоматеріалів за один кубічний метр за ціною 1330 грн, то вже за новим договором ціна складала 4700 грн. ДП “Львіввугілля” мало усі процесуальні можливості звернутися до суду і зобов’язати комерційну організацію виконати умови договору за ціною 1330 грн за куб. В цьому ми вбачаємо протиправність, упередженість та корупційну складову”, − підсумував правозахисник.

Журналісти сконтактували з Юрієм Камельчуком, проте ґрунтовна розмова не вдалась.

Читачам також цікаво:

Коментарі