13:34
01.08.2022

Можливий візит Пелосі на Тайвань: Китай знову пригрозив США

Офіційно Вашингтон досі не підтвердив і не спростував інформацію про запланований візит Пелосі

Китай знову попередив США, що військові КНР “не будуть сидіти склавши руки” у разі візиту спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це інформує Reuters, пишуть “Львівські новини”.

Прессекретар Чжао Ліцзянь заявив, що через статус Пелосі як “чиновника № 3 в уряді США” її візит на Тайвань “призведе до кричущих політичних наслідків”.

У той же час журналістка тайванського державного ЗМІ Тінгтінг Ліу з посиланням на свої джерела повідомляє, що Пелосі повинна відвідати столицю Тайваню Тайбей 2 серпня.

Також, як інформує, Nikkei Asia, США переміщують авіаносці та великі літаки ближче до Тайваню напередодні очікуваного, але непідтвердженого візиту Пелосі.

Статус Тайваню і суть конфлікту

Китай постійно погрожує анексією і вважає Тайвань своєю територією, хоча не контролює острів та його уряд.

На сьогодні Тайвань є частково визнаною державою, але материковий Китай постійно нагадує про свій суверенітет над ним. У той же час західний світ наполягає на тому, щоб Пекін відмовився від ідеї силового захоплення. При цьому США не визнають Тайвань незалежною державою.

Якщо підтвердиться інформація про те, що Ненсі Пелосі їде на Тайвань, то вона стане найбільш високопоставленим політиком з США, який відвідав острів з 1997 року. Це, в свою чергу, може розцінюватися як підрив суверенітету Китаю.

Навіщо Пелосі хоче відвідати Тайвань

Нинішній спікер Палати представників протягом всієї політичної кар’єри критикувала Китай.

Пелосі збиралася відвідати острів у квітні 2022 року, але поїздку відклали у зв’язку з хворобою. Тоді вона не розкривала деталі планованого візиту, але днями заявила про важливість “продемонструвати підтримку Тайваню”.

Офіційно Вашингтон досі не підтвердив і не спростував інформацію про запланований візит Пелосі. Відомо, що вона відвідає Японію, Південну Корею, Малайзію і Сінгапур. Тайвань же поки залишається під питанням.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі