09:58
02.10.2021

«Митниця змінились, і це не просто слова» – керівник Львівської митниці розповів про перші три місяці роботи нової структури

Першого липня цього року в Україні почала роботу «Нова митниця». Перед тим усі працівники структури пройшли перевірку (тестування на знання законодавства, загальні здібності та благонадійність) і повноцінно запрацювала Державна митна служба України. Її очільником став Павло Рябікін. Керівників усіх регіональних митниць вперше призначали не рішенням окремого чиновника, а за результатами відкритих конкурсів. Відокремлений підрозділ «Львівська митниця» очолив екс-працівник СБУ, Ілля Ніжніков.

Є така міжнародна практика, коли топ-менеджерам у крупних компаніях дають іспитовий строк, зазвичай це 90 календарних днів або три місяці. Назвемо це кредитом довіри, наданим не лише Вам, як керівнику Львівської митниці, а й усім працівникам структури. За підсумками цього часу потрібно робити певні висновки про ефективність реформи. Отож, чи змінилась робота митниці за ці три місяці і які результати цих змін для українців?

Митниця змінилась, і це не просто слова, це факт. Ми перейшли у формат єдиної юридичної особи, разом з тим уклали контракти про проходження державної служби щодо більшості підрозділів. Це підрозділи пов’язані з митним оформленням, боротьбою з контрабандою та порушенням митних правил, з управлінням платежів та контролю митної вартості і всіма постами, підрозділами митного оформлення. Також їм всім встановлені іспитові терміни на 6 місяців. Це дозволяє ефективніше контролювати виконання завдань. Невиконання умов іспитового терміну  передбачає  розірвання контракту. Але не вимогами єдиними. У зв’язку з переходом на контракту форму  збільшилась заробітна плата. Рядовий інспектор зараз отримує близько 14 тисяч гривень плюс надбавка за вислугу років і премії. Це дозволило збільшити зарплату. (До цього в середньому інспектори отримували близько 8 тисяч гривень на місяць.) У нас зміцнилась управлінська вертикаль….

Вся країна вчиться жити в умовах децентралізації, а митниця – навпаки?

Тут потрібні потужні механізми керування. Я вважаю що це позитивний момент. По деяких питаннях митниця просто не потребує децентралізації. Всі територіальні органи Держмитслужби роблять одну спільну справу.

 І які ж результати чергової реформи на митниці?  

Надходження до бюджету – один з ключових показників ефективності нашої роботи. Усі три місяці, з липня по вересень, Львівська митниця перевиконувала план надходжень. За липень цього року нашим працівникам вдалось зібрати та перерахувати до держаказни 2 мільярди 387 мільйонів гривень. У серпні 2 мільярди 429 мільйонів. У вересні – 2 мільярди 600 мільйонів гривень. Загалом за три місяці виходимо на суму 7 мільярдів 416 мільйонів гривень. Кожного місяця ми збільшуємо показник надходжень на 120 – 130 мільйонів гривень.Інший показник – виявлені спроби контрабанди (переміщення зброї, вибухівки, наркотичних препаратів, історичних цінностей) та порушення митних правил. Лише у вересні нашими структурними підрозділами заведено 240 справ про порушення митних правил на загальну суму 27,9 мільйонів гривень. За три місяці цей показник сягає позначки у майже 45 мільйонів гривень (44,7), це 756 протоколів про порушення митного законодавства.

На фото: 2,5 тис наркотичних таблеток, які намагались перевезти через кордон

Це про хороше. А що поганого відбувалось за ці три місяці?

Не скажу що відбулось щось погане. Є недоліки які і до цього мали місце. Ми їх виправляємо. Це питання технічного переоснащення, є недоліки в інфраструктурі. Стоїть питання форменого одягу, оснащення технічними засобами митного контролю, які потребують модернізації. З початку листопада ми почнемо реконструкцію трьох митних постів: Шегині, Краківець та Рава-Руська.

 Митниці відведена надзвичайно важлива роль, адже надходження з митниці – це майже 40% бюджету всієї України. Отже не справедливо не спитати, на що розраховувати самим митникам?

Чи можна співвідносити надходження до бюджету від митниці і матеріально-технічне забезпечення митниці? На жаль, ні. Все ж таки митниця є сервісною службою, асигнування на фонд заробітної плати, на матеріально-технічне забезпечення та оснащення передбачено бюджетом. Ці кошти після прийняття бюджету будуть розподілятися, я сподіваюсь, що зарплати підвищать. Асигнування на заробітний фонд зростуть і  ми зможемо або преміювати, або збільшити оклад. Це позиція керівництва Держмитслужби і я вважаю що це першочергове завдання. А друге, на що ми очікуємо, це матеріально-технічне оснащення. І це не тільки за рахунок державного бюджету, наші пункти пропуску будуть реконструюватися за рахунок польського кредиту по міжурядовій програмі. Починаючи від умов праці, оснащення митних постів, ремонту скануючих систем, закінчуючи формою – все очікується. Щодо питань додаткових асигнувань для Львівської митниці – такі питання поточні піднімаються постійно. Я впевнений у наступному році кошти принаймні на форму будуть закладені, вже маємо нові зразки. У нас дуже потужно запрацював департамент інфраструктури над новими проектами.

 Зеленський реально бореться з контрабандою, чи це просто популістині кроки, які не мають конкретних дій?

Чому немає конкретних дій? Це не популістські кроки, це досить впевненні зрушення, я вважаю, що зараз на дуже ефективному рівні ведеться боротьба з контрабандою. Перше – це рішення РНБО. Ввели персональні санкцій щодо осіб, які пов’язані, або є підстави вважати, що вони пов’язані з контрабандними оборудками. Окрім цього – оперативна робота щодо попередження, виявлення та припинення фактів контрабанди. По Львівській митниці, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в нас заведено більше справ про порушення митних правил на більшу суму.  Наступне: потрібно розуміти різницю між термінами «контрабанда»і «порушення митних правил». Переміщення культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, наркотичних засобів та психотропних речовин – це класична контрабанда, за яку передбачена кримінальна відповідальність. Все інше, якщо переміщують у невідповідний спосіб, підпадає під порушення митних правил – це адміністративна відповідальність. За таку товарну контрабанду, що підпадає під ПМП, раніше також була передбачена кримінальна відповідальність, потім її декриміналізували.  Президент  вніс в Раду законопроект про криміналізацію товарної контрабанди. Звичайно в тому є дуже позитивний момент. Це дозволить в рамках кримінальних проваджень встановлювати всі обставини вчинення злочину, розкривати схеми. Зараз в митниці немає такої інституційної спроможності. На жаль, в тому законопроекті визначено, що такі злочини будуть підслідні слідчим підрозділам Бюро економічної безпеки. Обговорювалось питання щодо створення в Державній митній службі слідчих і оперативних підрозділів. Така можливість має право на життя, адже митниця фактично є правоохоронним органом. Треба наділити певні підрозділи митниці статусом органом досудового розслідування, і деякі підрозділи статусом оперативного підрозділу, які б проводили оперативно-розшукову діяльність. Така ідея має право на життя, адже злочини пов’язані з контрабандою найкраще будуть розслідувні митниками.

На фото: митники виявили партію айфонів на суму понад 1 млн гривень

На фото: працівники митниці на пункті пропуску «Грушів-Будомєж» вилучили бурштин

У суспільстві чомусь існує думка, що митники собі забирають вилучений товар. Куди ж насправді діваються оці сотні Айфонів, алкоголь, цигарки та одяг?

Насправді предмети митних правопорушень, які вилучаються на митниці, разом з провадженням про порушення митних правил, направляють до суду. Суд приймає рішення, в якому визначає їх долю: стягнути на користь держави ці предмети, повернути власнику або знищити. До цього часу майно зберігається на складах митниці. За це платить митниця. Відповідно після рішення суду, товари передаються до Державної виконавчої служби. Реалізацію цих товарів і перерахування коштів до Держбюджету здійснює Державна виконавча служба.

На фото: вилучені квадрокоптери, які підлягали митному оформленню

 

На фото: виявлений одяг відомих брендів –  Prada, Moncler, Gucci, Palm Angels

Нагадаємо, спілкувався з журналістами Львівських новин начальник Львівської митниці Держмитслужби Ілля Ніжніков.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі