18:10
20.01.2023

На концерті під керівництвом Уляни Горбачевської зібрали понад 90 тис грн для ЗСУ (ФОТО)

На виставі прозвучало близько 80% коляд, яким понад 1000 років

13 січня 2023 року у Гарнізонному храмі святих Петра та Павла у Львові відбулось музичне дійство з архаїчними колядками, щедрівками та віншуваннями. У різдвяній коляді взяли участь більше 40 людей з цілої України, серед них були професійні актори театру, музиканти, волонтери, вимушено переміщені особи.

«“Коло раю” – продукт, який говорить про наше культурне надбання, про наші коди, традиції і що вони можуть дати нам сьогодні», розповіла журналістам Львівських новин Уляна Горбачевська,  ініціаторка та режисерка проекту.

Ідея концерту виникла у керівниці проекту близько 2 років тому:

“На Різдво виникає єднання, коли межа часова зникає, позачасовий портал – свято Різдва, всі згадують предків, вважають, що приходять колядники, як уособлення предків. Ці три кола (концерту)  – уособлення часу: минуле, теперішнє – середнє коло і майбутнє – юначе, дитяче коло. У колядках співаються слова: “Ой дай Боже, Ой дай Боже”, які програмують все хороше на майбутнє. Цьогорічне Різдво співпало: гостре відчуття часу, вічність близька до нас і приближення майбутнього, ніколи ще не було нам так бажанне, наша перемога.”

На фото Уляна Горбачевська

На виставі прозвучало близько 80% коляд, яким понад 1000 років. Не змінюючи коляд, робили ще інші композиції, до прикладу, чотири одночасно коляди, або ж біт, реп, а поверх цього виникає нова тема. Задум дійства полягав у тому, щоб було багато голосів, щоб передати архаїчність, потугу. Масштабність коляд мала бути такою, щоб звучало так, наче колядує ціле село.

Ідеєю було й те, що зброя ментальна та духовна, саме у піснях має бути точна, повернення до своїх традицій, архетипів, те, що нас створили як народ і те, що не дозволило здатись у лютому 2022. Уляна Горбачевська наголошує, що зараз потрібно ще частіше звертатись до архаїчності, підтримує тренд на створення хіп хопу, джазу на стародавніх мотивах та наголошує, що мають бути продукти і цього рівня, і ще більш інтелектуальних, глибших. Для авторки важливо, щоб архаїчна, древня мелодія відгукнулася сучасному слухачу, зацікавила людей, щоб вони самостійно шукали далі.

Фото: YMCA Lviv

Учасниками концерту були: актори театру Курбаса, а саме: Микола Береза, Ярко Федорчук; актори із театру Лесі Українки; поруч з професіоналами були і люди, які вперше вийшли на сцену: волонтери, вимушено переселені особи із Запорізької, Харківської, Херсонської областей. Були й ті, хто їздив на репетиції та виступ із дому, Чернівців, Києва, Рівного, ті, хто приходив на майстеркласи до Уляни Горбачевської, люди котрі перетинались між собою, на людському рівні стали тісною групою і співочо росли разом.

За вечір було зібрано 94 416 гривень, 15 доларів та 20 євро. На даний момент, 60 тисяч вже витратили на тепловізори для 81-ї бригади, решта коштів також буде використана для ЗСУ.

Концерт відбувся за керівництва міжнародної організації YMCA  Lviv. У храмі можна було побачити людей абсолютно різних вікових категорій, як старшого віку, молодь та діточок і всі вони із задовленням спостерігали за Різдвяним дійством у архаїчному стилі.

Читачам також цікаво:

Коментарі