18:15
29.11.2022

На Львівщині дві санаторні школи перетворять на наукові ліцеї

Відповідне рішення ухвалила сесія Львівської обласної ради

Депутати ЛОР проголосували за зміну типу та найменування комунальних закладів ЛОР «Винниківська загальноосвітня санаторна школа І-III ступенів» та «Львівська загальноосвітня санаторна школа № 1 І-III ступенів імені Б.-І. Антонича» на наукові ліцеї: «Винниківський науковий ліцей» та «Львівський науковий ліцей № 1 імені Б.- І. Антонича».

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА, пишуть Львівські новини.

Зміну типу й найменування санаторних шкіл погодило раніше Міністерство освіти і науки України.

Реформуватимуть дві обласні санаторні школи поступово – депутати облради визначили п’ятирічний перехідний період до 2027 року. За цей час у Винниківському науковому ліцеї та Львівському науковому ліцеї № 1 ім. Б.-І. Антонича  функціонуватимуть класи санаторного типу і наукового ліцею.

Як розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, упродовж наступних п’яти років (до 2027 року), учнів санаторних шкіл поступово переведуть в заклади загальної середньої освіти за місцем проживання, а в наукових ліцеях навчатимуться учні, які здобуватимуть профільну освіту. Працівники санаторних шкіл, в тому числі медичний персонал, які задіяні у цих закладах, залишаються працювати.

Олег Паска також додав, що у Львівському науковому ліцеї №1 планують запровадити три профілі: біологічний, хімічний, фізичний, у Винниківському ліцеї – чотири: спортивний, інформаційно-технологічний, робототехніка, комунікативні технології.

На Львівщині  зараз функціонують ще дві санаторні школи – у Бориславі та Сокалі, їх наразі не реформують.

У січні 2022 року тодішні Винниківська та Львівська санаторні школи підписали Меморандум про співпрацю з Національним Університетом «Львівська Політехніка» та науковим парком Львівської Політехніки, який передбачає:

  • спільне розроблення учасниками меморандуму освітніх програм для учнів ліцеїв, які включатимуть наукову складову, спеціалізацію та проведення учнями прикладних і емпіричних досліджень;
  • координацію діяльності щодо визначення пріоритетів освітнього процесу в ліцеях;
  • організацію, консультування учнів шкіл-учасників меморандуму щодо написання науково-дослідницьких проєктів
  • проведення спільних заходів тощо.

Реорганізація відбувається з метою покращення якості освітніх послуг, відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року №438 «про затвердження Положення про науковий ліцей». У Львівській області створюють мережу зі 100 ліцеїв у межах реформи про повну загальну середню освіту, впровадження якої має відбутись до 2027 року.

Відповідне розпорядження начальник обласної військової адміністрації Максим Козицький підписав у серпні цього року.

Фото: ЛОВА

Так, на Львівщині мережа складатиметься зі 100 ліцеїв:

  • 14 ліцеїв – ІІІ рівня;
  • 15 ліцеїв – ІІ-ІІІ рівнів;
  • 68 ліцеїв – І-ІІІ рівнів;
  • 3 ліцеї – обласного підпорядкування.

При визначенні шкіл, яким нададуть статус ліцеїв, окрему увагу звертають на їхнє місце у рейтингу за результатами ЗНО.

Читачам також цікаво:

Коментарі