16:28
08.12.2021

36 шахтарів знаходяться під землею: гірники Львівщини страйкують через невиплату зарплат

Вони вимагають вирішити проблемні для шахтарського регіону питання

Вже понад добу на знак протесту залишаються під землею 36 гірників шахти «Червоноградської». Люди відмовляються виїжджати на поверхню, оскільки їм не виплатили заробітньої плати. Про це “Львівським новинам” розповів генеральний директор ДП “Львіввугілля” Олег Акімов.

У Червоноградському районі є 6 шахт ДП «Львіввугілля». На цих підприємствах є близько 7300 працівників.

“Вчора  в першу зміну не виїхало 82 людини з шахти “Червоноград”. Гірники, які були в шахті, попередили, що не виїжджатимуть, допоки їм не виплатять зарплати. Сьогодні на ранок там залишалось 38 чоловік, зараз – 36. Частково люди виїжджали або їх виводили через погіршення стану здоров’я, там тиск мінявся. Але зараз отримали інформацію про те, що бюджетні кошти вже прийшли на львівське казначейство”, – розповів Олег Акімов.

Три шахти вже працюють, інші три – ще досі не приступили до роботи.

“Боргів дуже багато. 40 мільйонів (ред. – кошти, які прийшли на погашення боргів) – це, так би мовити, щоб людям зняти напряг. Надія на те, щоб зняти розрахунок повністю може бути тоді, коли буде прийняте рішення Верховною Радою про погашення боргів. А це запитання зараз виноситься окремою групою депутатів, оскільки там боргів для всіх гірників України державних підприємств на 1,1 млрд грн”, – додав Акімов.

Загалом заборгованість з виплати зарплати на “Львіввугіллі” сягає 236,3 млн грн.

“Кошти, які прийшли – це держпідтримка по собівартості. Вона передбачає виплату виключно на погашення боргів виробничому персоналу, а це – тільки шахтам. Тобто інфрастуктура не оплачується”, – додав він.

Гірники вимагають вирішити проблемні для шахтарського регіону питання і виплатити людям зароблені гроші.

“Що до цього привело?! Спочатку не приймається бюджет, потім – знижується ціна на вугілля до мінімума, а потім питаються: “Чому гірники без зарплати?” Собі (ред – ДП “Львіввугілля) заробити не можемо, бо ціна не підтверджена, а дефіцит не перебивається бюджетом. Тому виникає ця стабільна системна проблема. Минулого року працювали по ціні 2200 грн за тонну, собівартість десь співпадала, тобто заробляли самі собі і не виникало таких проблем. А з 1 січня цього року знизили ціну на 1600 грн (встановлена суму на реалізацію вугілля за тонну)”, – зазначив Акімов.

Собівартість становила 2200 грн за тонну вугілля,  продають – за 1600 грн,  а компенсації бюджету – немає. Тому виникає проблема: борги накопичуються, а зарплати – не виплачують.

Щоправда з листопада 2021 року збільшили ціну за вугільну продукцію до 3500 грн.

“Але тепер, щоб перекрити ті старі борги, які накопичились, нам треба попрацювати хоча б пів року, щоб був якийсь позитив. А поки що ці пів року навіть при такій ціні ми (ред. ДП Львіввугілля – не збалансовані. Без держідтримки не зможемо протриматись”, – поділився Олег Акімов.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

 

Коментарі