11:01
29.09.2022

На Львівщині продавців закликають маркувати продукти, що містять йод

Йодовмісні продукти – виноград, картопля, яйця та морепродукти

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України закликає супермаркети та інші магазини позначати йодовмісні продукти спеціальними наліпками, оскільки Україна – країна з низьким вмістом йоду в ґрунті та воді.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це інформує “Суспільне”, пишуть Львівські новини.

За словами керівниці обласного Центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, йододефіцит може спричинити захворювання.

“Якщо людина постійно недоотримує кількість йоду з продуктами харчування, виникають різноманітні захворювання. Найчастіше це захворювання щитоподібної залози. Загалом всі люди, недотримуючи йод, в першу чергу страждають на хвороби шлунково-кишкового тракту. А, по-друге, абсолютно доведено, що знижується інтелектуальний потенціал”, — каже Наталія Іванченко.

До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця та інші.

“Покупці зараз звертають увагу. Вони придивляються, що містить йод. Ми помаркували багато продуктів. Наприклад, пшенична крупа. Ми не знали, що в ній є йод. Молоко також. Це було також відкриття для мене, що там є йод. Лосось. Також тріска”, — каже продавчиня львівського супермаркету Ольга Зарічна.

Натомість будь-які препарати, що містять йод, слід приймати лише після консультації з лікарем.

“Синтетичні препарати йоду повинен призначати лікар. Є таке поняття як профілактична доза. Її призначають вагітним, дітям, підліткам. А є максимально допустима доза йоду, яку призначають людям віком до 40 років у разі, якщо є висока загроза або вже відбулася ядерна аварія. Тому що до 40 років наша щитоподібна залоза працює найбільш активно і має можливість поглинати йод”, — додає Наталія Іванченко.

На сайті МОЗ є необхідні роз’яснення на випадок надзвичайної ситуації, кому і в яких дозах приймати йодовмісні препарати. У міністерстві зазначили, що держава вже закупила необхідну кількість калію йодиду.

Читачам також цікаво:

Коментарі